24.08.2024
Телеканал NTD

«Жива морська стіна» поверне життя до берегів Сіднея

«Жива морська стіна» поверне життя до берегів Сіднея

Сідней — австралійське морське місто, у якому вирує життя. Щоправда, не скрізь. Коло берегів є багато..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Сідней — австралійське морське місто, у якому вирує життя. Щоправда, не скрізь. Коло берегів є багато штучних споруд, на яких немає ні молюсків, ні водоростей, ні риби. Тепер група морських біологів це змінює.

[Ана Багнот, морський біолог]:
«Морська інфраструктура міняє гідродинаміку й впливає на довкілля. І все це може вплинути на біорізноманіття та середовище існування (морських мешканців)».

До того ж риба та інші організми допомагають підтримувати чистоту води.

[Ана Багнот, морський біолог]:
«Вони мають величезну роль у фільтрації води, її очищенні й поліпшенні якості».

Група біологів започаткувала проєкт під назвою «Живі морські стіни». На конструкції накладають модульні бетонні панелі. Вони імітують природне морське середовище існування.

[Маріана Меєр-Пінто, морський біолог]:
«На скелястих берегах є багато затишних куточків та тріщин, де організми можуть сховатися від хвиль, спеки й хижаків. На пласких конструкціях, таких як дамби й палі, такого немає. Тож “живі дамби” якраз повернуть середовище існування».

У Сіднеї штучні споруди, такі як дамби, пристані та хвилерізи, охоплюють понад 40 % берегової лінії. Водночас у районах, де встановили «живі стіни», кількість морських мешканців за два роки збільшилася майже на 40 %.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Жива морська стіна» поверне життя до берегів СіднеяМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїРобот-кур’єр почав доставляти їжу в Токіо

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: