19.03.2024
Телеканал NTD

Новий аеропорт Албанії загрожує фламінго й пеліканам

Новий аеропорт Албанії загрожує фламінго й пеліканам

Будівництво найбільшого аеропорту Албанії поставило під загрозу один із найвидовищніших заповідників Європи з великими птахами. Орнітологи..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Будівництво найбільшого аеропорту Албанії поставило під загрозу один із найвидовищніших заповідників Європи з великими птахами. Орнітологи кажуть, що шум вантажівок та екскаваторів уже почав відлякувати пеліканів та фламінго.

Заповідник Вьоса-Нарта розташований на гористій місцевості на березі Адріатичного моря. Це критично важливе місце зупинки перелітних птахів у період міграції між Європою та Африкою.

Тут можна зустріти птахів 200 видів.

[Мір’ян Топі, орнітолог]:

«Як бачите, у цій зоні постійно перебуває півтора відсотка світової популяції кучерявих пеліканів, які нині на межі зникнення. Є тут й інші види, такі як фламінго».

Влада каже, що новий аеропорт сприятиме розвиткові туризму на півдні Албанії. Вона також зазначає, що будівництво відповідає всім екологічним правилам. Але зоологи й місцеві жителі не згодні.

[Йоні Ворпсі, зоозахисник]:
«Навряд чи Південній Албанії треба аеропорт. Звідси до головного аеропорту країни — півтори години. Є багато інших районів, де можна побудувати аеропорт за межами охоронюваної зони».

[Арсен Лімбро, власник місцевого ресторану]:
«Якщо тут збудують аеропорт, то відвідувачів поменшає. Коли сюди приїдуть туристи, то що вони тут побачать? Цей аеропорт зруйнує екосистему. Фауна, флора й усе інше будуть знищені. Що знайдуть тут туристи?»

Аеропорт біля заповідника небезпечний не лише цим.

[Мір’ян Топі, орнітолог]:
«У період міграції сюди прилітають сотні й тисячі птахів: різних видів, різного розміру. Ви уявляєте, якщо зграя цих птахів зіткнеться з літаком? Буде аварія».

До пандемії на туризм припадало 18 % ВВП Албанії, а також 10 % усіх робочих місць країни.
Коротке посилання на цю сторінку:

Новий аеропорт Албанії загрожує фламінго й пеліканамЯк в Іспанії вирішують конфлікт між рідкісними ведмедями та людьмиПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппЯк і чим годуватимуть спортсменів під час Олімпіади в ПарижіВ Уганді фермери переходять на вирощування бамбукаФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиНайбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у ШвеціїДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинкиКаталонія почне жорстко економити воду через велику посуху

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: