28.11.2024
Телеканал NTD

Псевдобанан урятує людей від голоду?

Псевдобанан урятує людей від голоду?

Фермери збирають урожай незвичайної рослини. Це ефіопський банан, який також називають псевдобананом. За межами Ефіопії про..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Фермери збирають урожай незвичайної рослини. Це ефіопський банан, який також називають псевдобананом. За межами Ефіопії про нього майже нічого не знають. Але ця рослина — основна їжа приблизно 20 мільйонів людей.

Нове дослідження показало, що псевдобанан може стати відповіддю на брак продовольства й голод у всьому світі. Науковці кажуть, що потенційно ним можна прогодувати понад 100 мільйонів людей.

[Джеймс Боррель, учасник дослідження]:
«Псевдобанан — справді незвичайна рослина, яку можна висаджувати будь-якої пори року. Урожай збирати теж будь-якої пори року. Вона багаторічна, щороку стає дедалі більшою. Це означає, що фермери в разі потреби можуть її використовувати».

На псевдобанані не ростуть якісь їстівні плоди. Це дикий родич звичного нам банана.

Проте кожну частину цієї рослини можна вживати в їжу. Наприклад, корінь та основу розтирають до стану кашки й ферментують для випікання хліба.

Псевдобанан уперше виявили в Ефіопії коло 7000 років тому. Хоча він росте і в інших країнах Східної Африки, їдять його лише тут.

Вирощують його переважно жителі високогір’я.

[Джеймс Боррель, учасник дослідження]:
«Обмежене поширення цієї рослини — справжня загадка. Коли якийсь вид стає популярним і корисним, він швидко поширюється світом. Наприклад, банани. Вони з’явилися на південному сході Азії тисячі років тому. Тепер вони ростуть майже в кожній тропічній країні на Землі. Чому те саме не сталося зі псевдобананом? Це одне з питань, на яке ми намагаємося знайти відповідь».

Дослідники сподіваються, що псевдобанан може стати в пригоді там, де відбуваються кліматичні зміни. Оскільки врожай можна збирати цілий рік, ця рослина допомагала б у період посухи чи аномальної спеки.
Коротке посилання на цю сторінку:

Псевдобанан урятує людей від голоду?Професори-медики Південної Кореї масово звільняються, щоби підтримати стажистівМітла з пляшок: камбоджієць рятує природу від пластикуКанада обмежить час роботи для іноземних студентівКенійські огієки борються порти виселення з прадавнього лісуТроє жителів Японії виступили проти «расової упередженості»Тисячі лікарів у Південній Кореї звільняються на знак протестуЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуУ Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в СкандинавіїУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під суд

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: