20.03.2024
Телеканал NTD

Традиційна каліграфія до Нового року, як і раніше, популярна

Традиційна каліграфія до Нового року, як і раніше, популярна

80-літній дідусь акуратно виводить ієрогліфи, сидячи на одній із головних торгових вулиць Гонконгу. Його полотно —..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

80-літній дідусь акуратно виводить ієрогліфи, сидячи на одній із головних торгових вулиць Гонконгу.

Його полотно — традиційний червоний папір. Кожен аркуш потім підвісить на мотузочку й продаватиме по 4 з половиною долари. І попит буде великим. Такою каліграфією заведено прикрашати дім на китайський Новий рік.

Цим ремеслом Чжань займається понад десять років. Пише здебільшого ієрогліфи, які означають удачу, процвітання, щастя та успішне навчання. Каже, що часто клієнти просять писати те, що їх зараз хвилює. Але є й одна найпопулярніша фраза.

[Чжань Кхінфат, каліграф]:

«Деякі бізнесмени хочуть, щоб я написав їм “Успішний бізнес”. Але зазвичай люди просять, щоб я написав “Зустрічаємо весну й удачу”».

Покупці кажуть, що це традиція.

[Франсіс Чжун, покупець]:
«Я повішу написи “Зустрічаємо весну й удачу” в офісі та вдома. Хочу, щоб мої діти теж знали про цю новорічну традицію. А в офісі цей напис зустрічатиме моїх гостей».

[Дебі Цзан, покупниця]:
«Написи цього каліграфа чудові. Зараз складно знайти людину, яка може робити це так красиво. Ми хочемо купити дещо, щоб прикрасити дім».

Мистецтво написання ієрогліфів помалу відходить у минуле. З’являються штамповані написи. Проте гонконзькі майстри обіцяють зберігати традицію, якій уже кілька тисяч років.

Китайці вішають такі написи на двері зовні та всередині. Для них це приблизно як новорічна ялинка на Заході.

Новий рік за місячним календарем — головне свято року в Китаї і деяких інших азійських країнах. Зазвичай сім’ї збираються разом. І для багатьох це єдиний час, коли діти повертаються додому побачитися з батьками.

1 лютого на зміну року Бика приходить рік Тигра. У цьому зодіаку 12 знаків.
Коротке посилання на цю сторінку:

Традиційна каліграфія до Нового року, як і раніше, популярнаУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїГонконг посилив закон про нацбезпекуВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждалі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: