29.10.2024
Телеканал NTD

Євросоюз поскаржився в СОТ на Китай

Євросоюз поскаржився в СОТ на Китай

Євросоюз подав скаргу до Світової організації торгівлі на Китай. На його думку, КНР дискримінує Литву в..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Євросоюз подав скаргу до Світової організації торгівлі на Китай. На його думку, КНР дискримінує Литву в торговельних відносинах. І це ставить під загрозу єдиний ринок ЄС.

Пекін заблокував більшу частину торгівлі з Литвою, відколи Вільнюс зміцнив зв’язки з Тайванем. Якщо конкретніше, то він відкрив у себе представництво цієї частково визнаної республіки, яку компартія Китаю вважає бунтівною провінцією КНР.

[Валдіс Домбровскіс, віцеголова Єврокомісії]:
«З 1 грудня китайська митниця не дає товарам із Литви зайти на китайський ринок. Найбільше постраждала галузь фармацевтики, а також виробництва лазерного обладнання, електроніки та харчів. А ще китайські компанії скасовують замовлення на литовські товари».

За словами віцеголови Єврокомісії Валдіса Домбровскіса, Китай також тисне на міжнародні компанії. Він змушує їх відмовитися від литовської продукції, погрожуючи інакше і їм теж перекрити доступ до свого ринку.

Китай стверджує, що це більше політичне питання, ніж економічне, і що його не слід виносити на суд СОТ, бо правил організації торгівлі Пекін не порушував.

Чи це так, тепер належить з’ясувати. Скаргу до СОТ уже подано, і тепер розпочнуться 60-денні консультації між сторонами. Якщо за цей час конфлікт залагодити не вдасться, ЄС може вимагати від організації розв’язати це питання.

У СОТ розгляд суперечок зазвичай триває роками.

Тим часом Литва обстоює своє право зміцнювати відносини з Тайванем.

[Інгріда Шимоніте, прем’єр-міністр Литви]:
«Литва хоче встановити тісніші економічні, культурні та наукові відносини з Тайванем. Це входить до урядової програми й ні для кого не мало бути сюрпризом».

До 1971 року саме Тайвань, або Китайська Республіка, був представником Китаю в ООН. Проте згодом його місце передали КНР. Тайвань має офіційні дипломатичні відносини з 14 країнами-членами ООН. З іншими державами він підтримує зв’язки через представництва.
Коротке посилання на цю сторінку:

Євросоюз поскаржився в СОТ на КитайГендиректор Boeing визнав наявність недоліків у контролі якостіДощі та повені: у Європі розгул стихіїУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судКонституційна рада Франції скасувала частину пунктів спірного міграційного законуУрсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять роківТисячі ізраїльтян вимагають звільнити заручників із полону ХАМАСуІзраїль порадив ХАМАСу «повернутися з інших планет на Землю»Обіцяна допомога буде: ЄС погодив виділення 50 мільярдів євро УкраїніРБ ООН вимагає від хуситів припинити напади на кораблі в Червоному морі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: