23.07.2024
Телеканал NTD

Інфляція у Великій Британії — рекордна майже за 30 років

Інфляція у Великій Британії — рекордна майже за 30 років

Інфляція у Великій Британії зросла більше, ніж очікували раніше. У грудні вона сягнула 5,4 %. Це..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

Інфляція у Великій Британії зросла більше, ніж очікували раніше. У грудні вона сягнула 5,4 %. Це найвищий показник майже за 30 років. Це змусило Банк Англії знову підвищити відсоткові ставки.

Перед цим економісти прогнозували, що річний рівень споживчих цін у грудні зросте на одну десяту відсотка з 5,1 %, що був у листопаді.

Згідно з Національною статистичною службою Великої Британії, така висока інфляція востаннє була 1992 року. Асортимент товарів і послуг, які подорожчали, дуже широкий. Найбільше зростання позначилося на харчах та напоях. За ними йдуть ресторани й готелі.

А економічний спад, який у грудні спричинив новий штам коронавірусу, уплинув на загальний рівень інфляції.

Банк Англії минулого місяця став першим великим центробанком у світі, який від початку пандемії підняв процентні ставки. Це сталося наступного дня після того, як індекс споживчих цін у листопаді досяг 10-річного максимуму.

Зростання інфляції для уряду прем’єр-міністра Бориса Джонсона стає також і політичною проблемою. Так, у квітні цього року очікують збільшення рахунків на електроенергію для населення на 50 %. Опозиція закликає компенсувати громадянам різницю в ціні.

Банк Англії прогнозує, що саме через це підвищення тарифів індекс споживчих цін у квітні сягне 6 %. Це буде 30-річний максимум. Економісти вважають, що індекс споживчих цін повернеться до свого звичайного 2-відсоткового рівня не раніше ніж за два роки.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: