29.05.2024
Телеканал NTD

Огляд: головні економічні події 2021 року

Огляд: головні економічні події 2021 року

Що сталося у світовій економіці 2021 року? Рік почався із завершення перехідного періоду «брекзиту» й хаосу..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Що сталося у світовій економіці 2021 року? Рік почався із завершення перехідного періоду «брекзиту» й хаосу на кордоні ЄС та Великої Британії. Одночасно запровадили митні перевіряння, що призвело до затримок і нестачі товарів. І лише навесні Європарламент затвердив угоду, яка стала регулювати торговельні відносини між сторонами.

З 1 січня в Африці також почала діяти спільна зона вільної торгівлі. Вона об’єднала мільярд 300 мільйонів людей. З часів заснування Світової організації торгівлі вона найбільша серед подібних.

Жителі Куби розпочали рік із черг у банки й перебоїв у магазинах. З 1 січня набула чинності грошова реформа: перестала циркулювати одна з двох валют — песо, який фактично був замінений доларом.

Пандемія і карантинні заходи боляче вдарили по туристичній галузі. Спочатку постраждали гірськолижні курорти. Потім на початку літнього сезону почали зазнавати збитків курорти Греції, Таїланду та інших країн.

Навесні обвалився ліванський фунт. Він утратив третину своєї вартості щодо долара. А влітку в країні настала паливна криза. Бензин подорожчав на дві третини. Як наслідок, багато служб припинили роботу, а людям довелося годинами стояти в чергах на заправки.

Улітку завершилася найтриваліша суперечка в історії СОТ. США та Євросоюз домовилися на п’ять років скасувати взаємні мита на товари обсягом 11 із половиною мільярдів доларів. Їх запровадили через невдоволення Вашингтона та Брюсселя держсубсидуванням двох авіавиробників, один із яких розміщений у ЄС, а другий — у США.

Ще однією знаменною подією стала криза постачання в усьому світі. Через антиковідні обмеження та затримки в портах виросли черги з десятків контейнеровозів із товарами.

У жовтні 136 країн світу затвердили глобальний податок на прибуток у розмірі 15 %. Вони також домовилися покласти край «податковим гаваням».

Напередодні зимового сезону ціни на природний газ у Європі зросли майже в 6 разів. Це призвело до спаду промислового виробництва й підвищення цін на комунальні послуги.

Обвалилася й турецька ліра. Менше ніж за рік вона втратила понад половину вартості. А різке піке проробила в листопаді, коли впала на 16 %.

І насамкінець — про крах другої за величиною китайської девелоперської компанії, яка має найбільший борг у світі — 300 мільярдів доларів. Восени поповзли чутки про неминуче банкрутство гіганта. Після цього почалися протести інвесторів і пайовиків. А на початку грудня компанія оголосила дефолт і початок реструктуризації.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: