08.08.2024
Телеканал NTD

Як збирання вторсировини допомагає виживати людям на острові Балі

Як збирання вторсировини допомагає виживати людям на острові Балі

Цей індонезієць тримає сувенірний магазин на острові Балі, але ледве виживає. Причина — у пандемії і..

Дата завантаження: 2024-05-08

video

Цей індонезієць тримає сувенірний магазин на острові Балі, але ледве виживає. Причина — у пандемії і відсутності туристів. Рятівним кругом для бізнесмена стало збирання пластику. Він обмінює відходи на рис.

Питання виживання гостро стоїть і перед іншими балійцями. Тож пластик тепер тут збирають дуже активно.

[Рай Нама Рупат, власник магазину]:
«Кожен шматочок пластику — тепер для селян та для нашої економіки величезна цінність. (Вторсировина) допомагає нам отримувати рис».

Рис — головний продукт у меню індонезійців. Сім’я з чотирьох осіб з’їдає приблизно два кілограми на день. Водночас рис коштує до півтора долара США за кілограм. Для багатьох це дорого. Тож вторсировину тут збирають навіть ювеліри. За чотири кілограми пластику дають кілограм рису.

[Аді Семара Путра, ювелір]:
«Я активно беру участь у програмі сортування вторсировини та обміну пластику на рис. Тож я тепер більше дбаю про природу, щоб вона не постраждала від пластикових відходів».

Проєкт розпочав півтора року тому місцевий власник ресторану Джанур Яса. Він мав дві мети: допомогти людям вижити в складних умовах і очистити острів від пластику.

[Джанур Яса, голова проєкту]:
«Ми надаємо таку послугу у 200 селах і прийняли майже 600 тонн пластикових відходів. Так ми допомогли 40 тисячам сімей».

Зібраний пластик продають переробному заводові на Яві. Проте отриманих грошей не вистачає, щоби повністю покрити витрати. Засновник проєкту та його друзі купують рис і за свої кошти. Також трохи допомагає держава.

Джанур надіється розширити свою програму й на інші провінції Індонезії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як збирання вторсировини допомагає виживати людям на острові БаліНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CНауковці: 2023 рік став найтеплішим за всю історію спостереженьКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоІзраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСуЧасті землетруси тримають у страху жителів столиці МексикиНацгвардія допоможе стримати зростання злочинності в метро Нью-ЙоркаУ Ріо намагаються зупинити спалах лихоманки денге до кульмінації карнавалуСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителям

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: