Виставка об’єднує три свята: Святвечір, Щедрий вечір та «Голодну кутю». Їх відзначають відповідно перед Різдвом, днем Святого Василя та Водохрещем.
На Святвечір збиралася вся родина, запрошували й сусідів.
[Олена Громова, організаторка виставки]:
«Приходили сусіди, обмінювалися кутею. Було невелике гуляння. Вони збиралися, співали колядки».
Наступне свято — Щедрий вечір чи Меланка. Його відзначають у ніч проти 14 січня. Вечеря була вже багатшою. Посуд теж відрізнявся.
[Олена Громова, організаторка виставки]:
«Вона така делікатна, дуже легка. Дуже гарні тарілки, з білою поливою і такими розводами, як ці пташки».
На Щедрий вечір заведено ходити від дому до дому й щедрувати.
[Олена Громова, організаторка виставки]:
«Люди давали зазвичай різні продукти — горіхи, яблука, могли дати ковбасу».
Третє свято — «Голодна кутя» або інакше ще другий Святий Вечір. Відзначають його 18-го січня, напередодні Водохреща. Стіл накривали скромний, з кількох страв. А дівчата ворожили про майбутній шлюб.
[Олена Громова, організаторка виставки]:
«Вони знімали із себе фартух, закручували. Брали коробку. Потім танцювали та підкидали цю коробку. Чий фартух першим випадав на землю, та й першою виходила заміж».
Не обійшлося і без сучасних технологій: хоч тарілки й порожні, біля кожного стенду — QR-код, за яким можна дізнатися рецепти всіх страв.
Водночас самі експонати — справжні. Їх надав Національний музей архітектури та побуту України.
Виставка працюватиме до 16 січня.
Коротке посилання на цю сторінку: