19.08.2024
Телеканал NTD

ЮНЕСКО може додати соколине полювання до списку нематеріальної спадщини

ЮНЕСКО може додати соколине полювання до списку нематеріальної спадщини

Ці птахи дуже дорогі. А для катарця Халіда аль-Баді вони неоціненні. Поколіннями чоловіки в його роду..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Ці птахи дуже дорогі. А для катарця Халіда аль-Баді вони неоціненні. Поколіннями чоловіки в його роду захоплюються соколиним полюванням. Раніше це робили, щоби просто добувати їжу. Тепер це більше перетворилося на спорт та хобі.

А недавно країна подала заявку до ЮНЕСКО, щоб соколине полювання додали до списку нематеріальної спадщини.

[Халід аль-Баді, шанувальник соколиного полювання]:
«Соколине полювання — це не спорт. Це спадщина. Це особливе й чутливе питання для мисливців із соколами. Останнім часом їх побільшало, як і тих, хто готує автомобілі та обладнання для тренувань та полювання».

У пустелі саме розпочався сезон тренувань. Після молитви мисливці готують своїх птахів.

Багато які прийоми застосовують століттями. Але є й новації. Приміром, приманку підіймають у повітря дрони.

[Халід аль-Баді, шанувальник соколиного полювання]:
«Раніше тренування проходили простіше. Мисливці боялися втратити своїх птахів, бо не мали сучасного обладнання, такого як GPS і трекери. Полювання було простим і на короткій відстані. У минулому вони також використовували верблюдів чи коней. Швидкість була обмежена. Наразі є автомобілі».

Утім, власники соколів не бояться, що нововведення зроблять соколине полювання менш автентичним.

[Халід аль-Баді, шанувальник соколиного полювання]:
«Як араб я пишаюся, коли мені роблять комплімент, порівнюючи мене із соколом. Сокіл — це символ освіченості, кмітливості, почуття прекрасного й мужності. Якщо хочете зробити чоловікові комплімент, скажіть, що він вільний як сокіл».

ЮНЕСКО ухвалить рішення за кілька днів.
Коротке посилання на цю сторінку:

ЮНЕСКО може додати соколине полювання до списку нематеріальної спадщини«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у ЛондоніВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрівБалабан — душа музичної культури АзербайджануУ Хорватії прихід весни святкують Фестивалем вогнівНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-ЙоркуІнший погляд на кохання: «Музей розірваних стосунків» відкрився в ХорватіїМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у США

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: