19.09.2024
Телеканал NTD

Останньому піаніно Шопена повертають «голос»

Останньому піаніно Шопена повертають «голос»

Для реставрації цього унікального піаніно залучили найкращих експертів. Це останній інструмент, на якому грав Фредерік Шопен..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Для реставрації цього унікального піаніно залучили найкращих експертів. Це останній інструмент, на якому грав Фредерік Шопен наприкінці життя. Тоді він жив у Парижі.

Тепер піаніно стоїть в Інституті Фредеріка Шопена у Варшаві.

[Александер Ласковський, співробітник Інституту Шопена]:
«Його створив відомий паризький виробник та друг Шопена — Каміль Плеєль. Шопен грав на ньому з 1848 по 49-й рік. А по його смерті інструмент купила учениця та подруга Шопена Джейн Стирлінг. Вона подарувала інструмент сестрі Шопена — Людвіці. Так його привезли до Варшави».

Коли Шопен отримав фортепіано, він уже був важкохворий. Помер у жовтні 1849 року.

Відтоді інструмент багато подорожував та пережив дві світові війни.

Але найбільше він постраждав не тоді, а під час реставрації у 50-х роках.

[Пол Макналті, реставратор]:
«На нього встановили сучасні струни, що знищило звучання. Тоді казали, що інструмент зіпсували, усі про нього забули. То був труп. Щоправда, дуже важливий центральний елемент колекції. Це найзручніший інструмент Плеєля того періоду».

Тепер у піаніно встановлюють струни, які дуже схожі на ті, що були за часів Шопена. Реставратор упевнений, що це поверне інструменту колишнє звучання.

Після реставрації фортепіано більше не мовчатиме.

[Александер Ласковський, співробітник Інституту Шопена]:
«Сподіваємося, що воно знову для нас заграє. Це буде шанс почути звук піаніно Шопена таким, яким його чув композитор, коли писав музику».

Фредерік Шопен народився у Варшаві в 1810 році. Помер у Парижі у віці 39 років.
Коротке посилання на цю сторінку:

Останньому піаніно Шопена повертають «голос»Медитацію викладають учням старших класів в одній з австралійських шкілРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиМодниці привабили увагу на Чемпіонаті світу з кінних перегонів у Дубаї«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у Лондоні200 дронів показали світлове шоу в нічному небі Мадрида2400 троянд різних сортів привезли на виставку в ІндіїСицилійський вулкан Етна приваблює туристів кільцями пари та газуФранцуженка на Ейфелевій вежі побила світовий рекорд із висоти лазіння по канатуГодинник, який може точно йти 45 млн років, показали на виставці в Женеві

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: