24.12.2024
Телеканал NTD

У Бразилії збудували міст для рідкісних мавп

У Бразилії збудували міст для рідкісних мавп

Міст життя. Так прозвали бразильські зоологи цю нову споруду в штаті Ріо-де-Жанейро. Річ у тім, що..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

Міст життя. Так прозвали бразильські зоологи цю нову споруду в штаті Ріо-де-Жанейро.

Річ у тім, що цей ліс – єдине у світі місце, де ще водяться золотисті левові ігрунки.

І навіть тут їх могло б не бути, якби не зусилля зоологів. За останні кілька десятиліть їм вдалося відновити популяцію, яка була на межі зникнення.

Але три роки тому прийшло нове лихо – жовта лихоманка. Третина мавп загинула.

А це означає, що в зоологів побільшало роботи. У становище ігрунок стали глибше вникати й виявили ще одну проблему: широка автомагістраль. Мавпи не можуть через неї перебратися, що заважає здоровому розвитку популяції.

[Луїс-Паулу-Маркес Феррас, голова проєкту]:
«Дослідження показали, що популяція, яка живе там, опинилася в повній ізоляції від мавп, які живуть з іншого боку дороги. Це загрожує реальними генетичними проблемами. Ми намагаємося створити ландшафтну зону, яка захищена і взаємопов’язана».

Міст збудували торік. Засадили деревами, чагарниками та іншою зеленню, щоб у мавп не залишилося сумніву: тут можна ходити. Дерева ще не підросли, тому поки ігрунки освоюють міст не так активно.

Сьогодні в бразильському Атлантичному лісі налічується коло 2500 золотистих левових ігрунок. За словами вчених, на кожні 2000 мавп потрібно щонайменше 25 тисяч гектарів лісу. Більш як тисячу гектарів на особину. Але знайти великі території лісу в Бразилії дедалі складніше – їх «урізають» дороги, пасовища й населені пункти. Ігрунки вже втратили 95 % свого початкового місця проживання.

Міст допоможе зберегти хоча б те, що залишилося.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Бразилії збудували міст для рідкісних мавпСвобода: у Данії поспішають подивитися на корів, що скачуть від радостіПолювання за яйцями: великодню розвагу підготували для мешканців зоопарку в НімеччиніСмугастий дебютант: тримісячне тигреня показали публіці в зоопарку в РиміМоре щенячої любові дістали шанувальники йоги з нагоди Дня святого ВалентинаФестиваль у Стамбулі: мільйони тюльпанів прикрасили містоПівнічномакедонець тримає вдома 600 папуг, і їх стає дедалі більшеУ Сіетлі тисячі людей милуються цвітом сакуриПерші у світі перегони в реактивних костюмах відбулися в ДубаїЯк колишній пілот після звільнення став готувати традиційний сир халумі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: