26.10.2024
Телеканал NTD

Науковці вилікували від паралічу мишу й тепер переходять до випробувань на людях

Науковці вилікували від паралічу мишу й тепер переходять до випробувань на людях

Ця маленька мишка стала надією для мільйонів людей, які страждають через параліч. Американські науковці тестують нові..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Ця маленька мишка стала надією для мільйонів людей, які страждають через параліч. Американські науковці тестують нові ліки, які, дуже ймовірно, допоможуть тим, хто через травму втратив рухливість кінцівок.

На першому відео гризун біжить лише передніми лапками. А тут миша вже трохи відштовхується задніми.

[Самуель Ступп, дослідник]:
«Травма спинного мозку для науки була серйозною проблемою впродовж десятиліть. Центральна нервова система, яка передає імпульси від мозку по всьому тілу, після травми дуже погано відновлюється».

Новий препарат це гель, який вводять у тканини, що навколо спинного мозку. Він впливає на рух молекул, ніби змушуючи їх «танцювати». Так їм легше взаємодіяти з рухомими клітинними рецепторами.

Під час випробувань на тваринах гель дав результат уже після чотирьох тижнів застосування.

[Самуель Ступп, дослідник]:
«Коли молекули не рухалися або рухалися дуже повільно, то вони просто смикали кінцівками, бігати не могли. Терапія не змінилася, але ми на молекулярному рівні змінили структуру так, щоб молекули рухалися активніше. Після цього тварини змогли рухатися».

Утім, це не єдине відкриття в цій галузі. Так, німецькі вчені цього року змогли вилікувати в мишей параліч, ввівши в мозок спеціальний білок.

А науковці у Швейцарії розробили стимулятор спинного мозку, який вживлюють у тіло пацієнта. Він діє як міст, відновлюючи зв’язок між мозком та паралізованими кінцівками.
Коротке посилання на цю сторінку:

Науковці вилікували від паралічу мишу й тепер переходять до випробувань на людяхЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиУ Дубаї корали вирощують по-новомуВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуНовинки мобільних технологій показали на Mobile World Congress

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: