18.10.2024
Телеканал NTD

Як екстремальну погоду відтворюють в італійській лабораторії

Як екстремальну погоду відтворюють в італійській лабораторії

Тренування в умовах морозу та снігової завірюхи. Раніше гірські рятувальники заради таких занять мусили годинами, а..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Тренування в умовах морозу та снігової завірюхи. Раніше гірські рятувальники заради таких занять мусили годинами, а то й днями йти в гори. Тепер це можна зробити в спеціальній лабораторії.

Розташована вона в технологічному парку італійського міста Больцано.

Тут можна створити найрізноманітніші екстремальні умови: від нестерпної спеки до грози й ураганного вітру.

[Крістіан Стурер, голова лабораторії]:
«У цих залах ми можемо відтворити середовище від мінус 40 градусів Цельсія до плюс 60. Щодо висотності, то можемо піднятися на 9000 метрів. Можемо поєднувати вітер, сніг, дощ. І в це екстремальне середовище можна поміщати об’єкти, а потім їх аналізувати».

Лабораторію відкрили навесні 2019 року. Відтоді в ній провели дуже різні експерименти. Приміром, зараз дослідники намагаються зрозуміти, як змінюється густота крові під час сходження на гори й скільки вона переносить кисню.

Раніше в таких експериментах у реальному середовищі брали участь переважно чоловіки. Тепер залучають і жінок.

Приватні компанії також користуються перевагами такої лабораторії.

[Крістіан Стурер, голова лабораторії]:
«Ми провели кілька випробувань, під час яких розморожували великі машини. Це кабіни, у яких мають перебувати люди. Ми розморозили їх у холодних умовах. Ми хотіли зрозуміти, як швидко можна розморозити скло цієї кабіни».

А ще альпіністи можуть проходити тут акліматизацію і перевіряти, як низький тиск і малий вміст кисню позначиться на їхньому самопочутті.

Водночас дослідження проводять не лише на людях та об’єктах. Вплив екстремальної погоди перевіряють і на рослинах та інших формах життя.

Коротке посилання на цю сторінку:

Як екстремальну погоду відтворюють в італійській лабораторії200 давніх украдених артефактів повернулися до ПеруНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуАвіашоу в Сінгапурі: ставка на футуристичні повітряні таксіУ Дубаї корали вирощують по-новому«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїНові протези дають змогу відчувати температуру предметів«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopРобот-кур’єр почав доставляти їжу в Токіо

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: