26.10.2024
Телеканал NTD

Стрілянина на лузі: як у Швейцарії відзначають заснування країни

Стрілянина на лузі: як у Швейцарії відзначають заснування країни

Постріли й запах пороху. Найліпші стрільці зі всієї Швейцарії намагаються поцілити в мішені. Змагання проходять на..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Постріли й запах пороху. Найліпші стрільці зі всієї Швейцарії намагаються поцілити в мішені. Змагання проходять на легендарному лузі Рютлі. Їх проводять уже понад 150 років.

[Майк Бахер, представник асоціації стрільців]:
«Рютлі — важливе місце для швейцарської історії. У 1291 році тут склали присягу Рютлі. Після цього заснували Швейцарський союз».

Присяга Рютлі вважається національною легендою. Згідно з нею, на цьому лузі домовилися про взаємну допомогу та підтримку правителі трьох кантонів. А сучасна Швейцарська Конфедерація утворилася після Зондербундської війни у середині XIX ст.

Змагання зі стрільби в Рютлі ніби об’єднують стару й нову Швейцарію. Цього року на свято з’їхалися сотні гостей і більш як 1000 стрільців.

85-річний Тоні бере участь у змаганнях у 51-ше. Каже, з наступного року буде лише глядачем.

[Тоні Гакі, учасник змагань]:
«Сьогодні не мій день. Я не влучив навіть із четвертого разу. Сонце засліплює».

Тут стріляти складніше, ніж у тирі, де більше місця. Тому учасники мають добре зосередитися.

[Робін Сенн, учасник змагань]:
«Треба влаштуватися так, щоб не заважати сусідам і щоб вони не заважали. Після цього дивишся вперед на ціль, концентруєшся й більше не помічаєш, що довкола велелюдно».

Уперше змагання відбулися 1861 року й були неофіційними. Через 13 років швейцарці заснували стрілецький клуб. Він існує й досі та щороку організовує в Рютлі змагання. Скасовують їх лише під час надзвичайних ситуацій.
Коротке посилання на цю сторінку:

Стрілянина на лузі: як у Швейцарії відзначають заснування країниДва індійські ресторани судяться через куряче каріУ Хорватії прихід весни святкують Фестивалем вогнівВедмеді, кобили й турки: парад М’ясопуст у чеському селіЛюди в Токіо поспішають помилуватися цвітінням сакури напередодні дощівВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в ЛондоніПольський полонез внесли до списку ЮНЕСКОЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собакМузикант зіграв на вертикальному фортепіано просто в небіІнший погляд на кохання: «Музей розірваних стосунків» відкрився в Хорватії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: