19.05.2024
Телеканал NTD

ООН: відділення «Ісламської держави» розширило свій вплив на майже весь Афганістан

ООН: відділення «Ісламської держави» розширило свій вплив на майже весь Афганістан

В ООН оприлюднили доповідь щодо ситуації в Афганістані, яка склалася після того, як владу там захопив..

Дата завантаження: 2024-03-19

video

В ООН оприлюднили доповідь щодо ситуації в Афганістані, яка склалася після того, як владу там захопив «Талібан». За словами голови місії ООН в Афганістані Дебори Лайонс, зараз відгалуження угруповання «Ісламська держава» під назвою «Вілаят Хорасан» розширило свій вплив і є майже в усіх 34 провінціях країни.

Лайонс повідомила Раді Безпеки ООН, що «Талібан» протистоїть «Вілаяту Хорасан» шляхом позасудових тюремних ув’язнень та страт імовірних бойовиків угруповання.

[Дебора Лайонс, голова місії ООН в Афганістані]:
«Це питання заслуговує на більшу увагу міжнародної спільноти».

Її заява пролунала після теракту в шиїтському районі Кабула. Там розірвалися дві вибухівки. Щонайменше одна людина загинула, шістьох поранено. Відповідальність за це взяв «Вілаят Хорасан».

За словами Лайонс, «Талібан» не може спинити розростання руху. Якщо 2020 року він вчинив 60 нападів, то цього року — уже понад 330.

[Дебора Лайонс, голова місії ООН в Афганістані]:
«Раніше вони були тільки в кількох провінціях і столиці. Тепер “Вілаят Хорасан” з’явився майже в усіх провінціях і швидко активізувався».

Водночас «Талібан» намагається створити чинний уряд. Однак після захоплення в серпні цього року влади, угруповання й далі заглушує своїх опонентів та порушує права жінок і дівчат.

Як каже Лайонс, місія ООН регулярно отримує перевірені повідомлення про обшуки будинків та позасудові страти колишніх співробітників служби безпеки та посадових осіб.

Вона також знову попередила про гуманітарну катастрофу, яка може посилитися в Афганістані взимку через крах економіки та посуху.

Коротке посилання на цю сторінку:

ООН: відділення «Ісламської держави» розширило свій вплив на майже весь АфганістанСлухання щодо БАПОРу: у Конгресі США агентство назвали «шоу жахів»Вулкан в Ісландії поки що притихСША заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з КитаємЄС виступає проти переслідування Фалуньгун у КитаїВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіЧовен із мігрантами перекинувся біля берегів ПанамиТрьох американських військовиків убито внаслідок атаки дрона в ЙорданіїІзраїль закликав Ліван зупинити атаки «Хезболли»На Кубі закінчується паливо?

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: