29.12.2024
Телеканал NTD

Китай — більше не «фабрика світу»

Китай — більше не «фабрика світу»

Великі продавці одягу та взуття ЄС переносять виробництво з Азії. Китай, В'єтнам та інші країни втрачають..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Великі продавці одягу та взуття ЄС переносять виробництво з Азії. Китай, В’єтнам та інші країни втрачають статус світової фабрики. Компанії відлякала глобальна криза постачання: контейнеровози застрягли в чергах, тож на товари чекають місяцями.

Тепер фокус поволі зміщується на такі країни, як Україна, Болгарія, Румунія, Чехія, Туреччина, Марокко та Бразилія.

Ця фабрика в Боснії і Герцеговині виробляє одяг та взуття. Каже, що першої половини 2021 року зробила стільки, скільки було за весь 2020 рік.

[Раденко Бубич, власник фабрики]:

«Здебільшого європейські виробники взуття мали фабрики на Сході — у Китаї, Індії чи інших країнах. Можна точно сказати, що попит на нашу продукцію та послуги з боку великих взуттєвих мереж Євросоюзу останнім часом зріс».

Власник фабрики каже, що з ним зв’язалися вже десятки компаній.

[Раденко Бубич, власник фабрики]:
«Ми кілька разів провели екскурсії нашою фабрикою. Деякі замовники оголосили про початок співпраці в другій половині листопада — на початку грудня».

Експорт з Азії і далі йде на спад.

[Неманья Йованович, працівник Торгової палати Сербії]:
«На початку цього року багато які компані зіткнулися з проблемами в роботі в Південно-Східній Азії. Причина полягає у високих логістичних і транспортних витратах, а ще в дуже утруднених умовах ведення бізнесу, транспортування та логістики».

Як очікується, Туреччина завдяки зростанню замовлень із ЄС цього року експортує рекордний обсяг одягу.

Водночас багато які компанії досі вельми залежать від В’єтнаму, недавні зупинки виробництва в якому призвели до серйозних збоїв.

Деякі великі компанії вже попередили, що осінні та весняні колекції виходитимуть із затримками. Також можливий недостатній асортимент розмірів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Китай — більше не «фабрика світу»Ізраїль обіцяє, що гумдопомога не дістанеться ХАМАСуШлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство ШвеціїАлбанія незабаром почне приймати мігрантів у межах угоди з ІталієюТисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора ОрбанаВеликі повені на півночі Іраку: є загибліНовообраний президент Тайваню виступає за незалежність островаДональд Трамп переміг на республіканських виборах у МічиганіОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуПодвійний вибух в Ірані під час церемонії: приблизно 100 загиблих, понад 200 поранених

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: