26.03.2024
Телеканал NTD

Штучні льодовики допоможуть запасати воду

Штучні льодовики допоможуть запасати воду

Штучні льодовики почали з'являтися у високогір'ї чилійських Анд. Так тут намагаються запасатись водою. Використовують технологію, розроблену..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Штучні льодовики почали з’являтися у високогір’ї чилійських Анд. Так тут намагаються запасатись водою.

Використовують технологію, розроблену в Індії. Проєкт назвали «Ніл». Він дає змогу використовувати зимові дощі, щоби потім посушливого літа була вода.

[Енріке Гельйона, керівник проєкту «Ніл»]:
«Проєкт спрямований на розв’язання однієї великої проблеми — водної кризи, яку ми переживаємо сьогодні як у Чилі, так і в решті світу. Ми робимо воду доступною в гірському ланцюзі певної пори року».

Завдяки проєкту штучні льодовики вже з’явилися в горах, що на півдні від столиці Чилі.

[Енріке Гельйона, керівник проєкту «Ніл»]:
«Ми воду не виготовляємо. Ми просто знаходимо спосіб на тривалий час запастися цією водою в горах, щоб можна було доставляти місцевим жителям».

Головна мета наступного року — зробити запас обсягом 100 мільйонів літрів води. Для цього треба буде створити 50 таких льодовиків.

[Роберто Лара, інженер]:
«Це буде 100 мільйонів літрів, які дадуть нам змогу забезпечувати (водою) коло 100 тисяч людей упродовж трьох місяців. Це те, що ми надіємося зробити наступного року».

Чилі — найбільший у світі виробник міді та експортер сільгосппродукції. Однак останніми роками країна потерпає від масштабної посухи.

Водночас науковці попереджають, що льодовики в чилійських Андах повільно зникають. Особливо це стосується центральних регіонів країни.
Коротке посилання на цю сторінку:

Штучні льодовики допоможуть запасати водуЕпідемія лихоманки денге може початися в АргентиніЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїУ Ріо намагаються зупинити спалах лихоманки денге до кульмінації карнавалуООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняОстанній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваністьТуніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарствоМарокко: лазні закриті, води немаєСрібна шахта відродила занепале боснійське місто

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: