27.05.2024
Телеканал NTD

У Євросоюзі — рекордно високі ціни на енергоносії

У Євросоюзі — рекордно високі ціни на енергоносії

Ціни на енергоносії і далі непокоять європейські країни, а також спричиняють коливання на світових ринках. Уже..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Ціни на енергоносії і далі непокоять європейські країни, а також спричиняють коливання на світових ринках. Уже серйозно заговорили про зимову паливну кризу.

У ЄС ціни на природний газ злетіли майже на 600 %. Переважно через побоювання, що запасів на зиму не вистачить.

Паливна криза вже призвела до спаду промислового виробництва. Також європейським споживачам прийшли великі рахунки за опалення.

Чи спричинить зростання цін на енергоносії інфляцію або збільшення процентних ставок, поки сказати важко. І ця неясність вже вплинула на світові фондові ринки й вартість акцій у Євросоюзі.

ЄС імпортує 90 % природного газу. Він скаржиться, що Росія поки не збільшила обсяги постачань, як це зробив інший основний постачальник Євросоюзу — Норвегія.

У «Газпромі» кажуть, що планують збільшити постачання, однак зараз компанія націлена на наповнення внутрішніх сховищ, бо очікується холодна й сніжна зима.

Водночас деякі парламентарії ЄС стверджують, що «Газпром» не збільшує обсяги постачань, щоб домогтися схвалення нового газопроводу «Північний потік — 2». Ним російський газ надходитиме до Німеччини. США й деякі європейські країни виступають проти цього проєкту, заявляючи, що він зробить ЄС ще більш залежним від російського палива.

Комісар ЄС із питань енергетики повідомила, що газові підземні сховища всього Євросоюзу заповнені на більш як 75 %, і цього достатньо, щоби пережити зиму. Але все ж цей показник найменший за 10 років.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: