26.09.2024
Телеканал NTD

У Гонконзі хочуть знести монумент вшанування пам’яті вбитих у Пекіні у 89 році студентів

У Гонконзі хочуть знести монумент вшанування пам'яті вбитих у Пекіні у 89 році студентів

Цей монумент поставили на території Університету Гонконгу 24 роки тому на згадку про розправу над студентами..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Цей монумент поставили на території Університету Гонконгу 24 роки тому на згадку про розправу над студентами в Пекіні. Але тепер адміністрація вишу вимагає його прибрати.

«Стовп ганьби» — робота данського скульптора. Він нагадує про криваві події 4 червня 1989 року. Тоді в китайській столиці на мирну багатотисячну акцію протесту студентів кинули озброєних військовиків і танки.

А це сам автор роботи.

[Єнс Гальшіет, данський скульптор]:

«Неправильно прибирати її, це безумство. На цю роботу пішли місяці, тож це несправедливо. Це нападки на мистецтво, на пам’ять про придушення на Тяньаньмень. Вони саме хочуть знищити цю пам’ять».

У Китаї тема вбивства студентів, як і раніше, табу. У Гонконзі, автономному регіоні КНР, донедавна про це говорили відкрито. Але Пекін дедалі більше поширює тут свій вплив. Через ухвалений торік закон про нацбезпеку багато громадських організацій мусили закритися.

Серед них й Альянс на підтримку патріотичних демократичних рухів Китаю. Саме його вважають власником монумента. Двох його лідерів уже кинули до в’язниці за організацію нібито незаконних заходів.

Тепер університет каже, що, раз альянс припинив роботу, то пам’ятник слід уважати покинутим і його можна прибрати.

Скульптор же зазначає, що це дуже дорога скульптура, і, якщо її знесуть, він збирається позиватися до суду.

[Єнс Гальшіет, данський скульптор]:
«Це не моя власність. Я надав її для постійного експонування в Гонконзі, для студентів з альянсу. І це проблема. Якщо альянс зникне, студенти зникнуть, я не зможу нічого зробити».

У Гонконзі традиційно проходили наймасштабніші заходи вшанування пам’яті загиблих студентів на Тяньаньмень. Але ось уже два роки заходи забороняють, посилаючись протипандемічні заходи.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Гонконзі хочуть знести монумент вшанування пам’яті вбитих у Пекіні у 89 році студентівСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїГонконг посилив закон про нацбезпекуГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: