25.12.2024
Телеканал NTD

Лідери ЄС обговорили відносини з Китаєм і США на неформальній зустрічі в Словенії

Лідери ЄС обговорили відносини з Китаєм і США на неформальній зустрічі в Словенії

Зовнішню стратегію Євросоюзу обговорили на неформальному саміті в Словенії. У замку Брдо зібралося 27 лідерів європейського..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Зовнішню стратегію Євросоюзу обговорили на неформальному саміті в Словенії. У замку Брдо зібралося 27 лідерів європейського блоку.

Учасники зустрічі вважають, що важливо зменшити залежність Євросоюзу від інших країн в економіці й обороні. Зокрема, вони обговорили, як стати вільнішими від США. Потреба в цьому виникла після того, як, ігноруючи критику від ЄС, Вашингтон поспішно вивів війська з Афганістану.

Ще одним поштовхом стало формування оборонного альянсу AUKUS, до якого увійшли Велика Британія, США та Австралія. Водночас Канберра зненацька розірвала угоду з Парижем на постачання атомних підводних човнів на суму 56 мільярдів євро.

Обговорили і стратегію відносин із Китаєм. На цю тему заговорили вперше з березня, коли Євросоюз наклав на Пекін санкції за порушення прав людини.

[Шарль Мішель, голова Європейської ради]:
«Після недавніх подій, пов’язаних з Афганістаном, Китаєм й Індо-Тихоокеанським регіоном, чітко зрозуміло, що важливо розвивати “колективний розум” ЄС. За столом переговорів ми вислуховуємо різні аргументи, намагаємося співпрацювати й координувати наші дії. Єдність — це дуже велика перевага Європи».

Розробляти оборонну стратегію Євросоюзу після саміту буде Верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. Припускають, що документ буде готовий у листопаді.

Учасники неформальної зустрічі ще обговорять можливу інтеграцію до ЄС шести західнобалканських країн. Приєднатися до європейського блоку хочуть Північна Македонія, Боснія і Герцеговина, Албанія, Сербія, Косово та Чорногорія.
Коротке посилання на цю сторінку:

Лідери ЄС обговорили відносини з Китаєм і США на неформальній зустрічі в СловеніїІзраїль порадив ХАМАСу «повернутися з інших планет на Землю»Апеляційний суд визнав Саркозі винним у незаконному фінансуванні передвиборчої кампаніїФінляндія: тисячі мігрантів чекають у Росії можливості перейти кордон і потрапити до ЄСЛісові пожежі в Чилі дісталися морських курортів — загинуло 112 людейСмертоносний напад із ножем у центрі Бордо вразив французівОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуВерховний суд США дозволив Техасу арештовувати нелегальних мігрантівВерховний суд залишив ім’я Дональда Трампа в бюлетенях штату КолорадоМарш на Нью-Делі: індійські фермери відкинули пропозицію влади

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: