23.06.2024
Телеканал NTD

Арешт Саакашвілі та регіональні вибори в Грузії

Арешт Саакашвілі та регіональні вибори в Грузії

Грузини прийшли віддати голоси за регіональних лідерів, зокрема й мера Тбілісі. Ці вибори пройшли через день..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

Грузини прийшли віддати голоси за регіональних лідерів, зокрема й мера Тбілісі.

Ці вибори пройшли через день після арешту експрезидента й опозиціонера Міхеіла Саакашвілі. А це загрожує новими конфліктами та протестами.

Політична криза в країні, де живе 3,9 мільйона осіб, триває кілька місяців. Усе почалося торік після парламентських виборів. Опозиційні депутати оголосили бойкот, бо в лютому заарештували голову «Єдиного національного руху», заснованого Саакашвілі.

У березні після втручання ЄС його звільнили. Сторони також підписали договір.

Але вже влітку керівна «Грузинська мрія — Демократична Грузія» з нього вийшла. Якби вона цього не зробила, то після регіональних виборів мусила б розпустити парламент, бо не набрала потрібних 43 %, прописаних у документі. Згідно з опитуваннями, її результат — менший ніж 36 %.

[Ніка Мелія, лідер «Єдиного національного руху»]:
«Ніщо й ніхто не може піти проти волі грузинів, проти політичної волі грузинів».

Люди сподіваються на стабілізацію ситуації.

[жителька Тбілісі]:
«Я голосувала за тих, хто має реальний досвід і добре виконує свою роботу. Сподіваюся, завтра стане ліпше, що ми матимемо стабільність, і що до влади прийдуть люди, які хочуть по-справжньому працювати».

[жителька Тбілісі]:
«Я голосувала за коаліційний уряд. Сподіваюся, що це протистояння закінчиться раз і назавжди, і ми всі візьмемо участь в управлінні цією країною».

Саакашвілі поїхав із Грузії у 2013 році. У 2018-му його заочно засудили до позбавлення волі. Арештували його 1 жовтня, коли він повернувся на батьківщину й закликав своїх прихильників голосувати за опозицію і виходити на протести.

Йому загрожує щонайменше шість років в’язниці за двома кримінальними справами. Його визнали винним у зловживанні владою і розтраті бюджетних коштів. Сам він усі звинувачення відкидає.

Президент Саломе Зурабішвілі заявила, що Саакашвілі не помилують, і що він навмисно намагався дестабілізувати ситуацію в країні.

Адвокат експрезидента назвав цей арешт політичним переслідуванням.
Коротке посилання на цю сторінку:

Арешт Саакашвілі та регіональні вибори в ГрузіїВ Україні новий головнокомандувачПожежі в Колумбії президент оголосив стихійним лихомФермери Греції і Польщі не припиняють протестуватиОбіцяна допомога буде: ЄС погодив виділення 50 мільярдів євро УкраїніВ ООН обговорили переслідування уйгурів, тибетців та практикувальників Фалуньгун у КитаїПрорвало греблю: зсув завалив поселення в БолівіїВелика Британія наклала санкції на китайських хакерівРБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі ГазиБандити застрелили 12 людей у багатому передмісті столиці Гаїті

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: