25.10.2024
Телеканал NTD

Чи дозволять афганським дівчаткам повернутися до школи?

Чи дозволять афганським дівчаткам повернутися до школи?

Першокласники Афганістану повернулися за парти. Серед них і хлопчики, і дівчатка. Однак майбутнє других класів і..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Першокласники Афганістану повернулися за парти. Серед них і хлопчики, і дівчатка. Однак майбутнє других класів і тих, що вище, поки незрозуміле.

Відколи владу в Афганістані захопив рух «Талібан», навчання в школах призупинили.

Учителька однієї з приватних шкіл Кабула сподівається, що дівчатам усе ж дозволять повернутися за парти. Каже, що до неї щодня приходять батьки зі своїми дочками.

[Сумая, учителька приватної школи]:

«Здебільшого сім’ї просять і вимагають від нас зробити так, щоб класи були й вище за шостий, і щоб їхні дочки могли повернутися до занять, і в майбутньому могли самі вирішувати, ким хочуть бути. Але поки нам не дозволяють займатися».

Таліби обіцяють не повертатися до політики, яка діяла в Афганістані з 1996 по 2001 рік. Тоді вони правили за суворими законами шаріату, які забороняли дівчатам вчитися, а жінкам — виходити з дому без супроводу чоловіків.

Тепер «Талібан» каже, що дозволить жіночу освіту. Але дівчатам і хлопцям доведеться відвідувати заняття в спеціалізованих навчальних закладах. Разом вони вчитися не зможуть.

Такий принцип, як очікують, діятиме й щодо робочих місць. Наприклад, планують створювати окремі жіночі лікарні, у яких зможуть працювати жінки.

Чиновники вже оголосили, що незабаром мають відновити роботу другі шкільні класи для хлопчиків. Щодо дівчаток, то жодної інформації поки немає.
Коротке посилання на цю сторінку:

Чи дозволять афганським дівчаткам повернутися до школи?Марокко: лазні закриті, води немаєООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у СуданіЯпонія: як живеться людям через місяць після землетрусуМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиВеличезне джерело природного водню знайшли в албанській шахтіЯк і чим годуватимуть спортсменів під час Олімпіади в Парижі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: