27.06.2024
Телеканал NTD

Суперечка щодо підводних човнів: ЄС незадоволений відмовою Австралії

Суперечка щодо підводних човнів: ЄС незадоволений відмовою Австралії

Міністри закордонних справ ЄС екстрено обговорили суперечку, що виникла з Австралією через замовлення на будівництво підводних..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Міністри закордонних справ ЄС екстрено обговорили суперечку, що виникла з Австралією через замовлення на будівництво підводних човнів.

Спочатку Канберра уклала контракт на 40 мільярдів доларів із Парижем. Але недавно його розірвала на користь оборонної угоди з Вашингтоном і Лондоном.

Згідно з новим документом, Австралії дадуть для будівництва атомних підводних човнів креслення і продадуть вісім готових.

Міністри ЄС обговорили ситуацію на щорічній зустрічі світових лідерів на Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку.

[Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС з питань закордонних справ]:
«Нинішні виклики стабільності в регіоні вимагають від нас більшої кооперації, — кооперації між партнерами та однодумцями. Без сумніву, Австралія, Велика Британія і США — це однодумці Євросоюзу. Кооперація і ще раз кооперація, і менше роздробленості».

[Жан-Ів Ле Дріан, міністр закордонних справ Франції]:
«Зараз важливо щонайперше відновити довіру, яка похитнулася між партнерами, бо партнери по альянсу — це прозорість і передбачуваність. Ми чекаємо пояснень. Мова йде про те, щоб розмовляти один з одним, зокрема й щодо важливих питань, а не ховатися один від одного. А всього цього не сталося».

Боррель зустрівся і з міністром закордонних справ Австралії Меріс Пейн. Проте незрозуміло, чи вдалося їм дійти згоди, і чи вплине суперечка навколо підводних човнів на наступний раунд торговельних переговорів між ЄС і Австралією.

Також Жозеп Боррель сказав журналістам, що міністри Великої Британії, Китаю, Франції, Німеччини та Росії не будуть зустрічатися з представниками Ірану на щорічній зустрічі світових лідерів і обговорювати ядерну угоду 2015 року.

Шостий раунд непрямих переговорів між Тегераном і Вашингтоном було перервано в червні цього року. Тоді президентом Ірану обрали прихильника жорсткої лінії Ібрагіма Раїсі. Він обійняв посаду в серпні.
Коротке посилання на цю сторінку:

Суперечка щодо підводних човнів: ЄС незадоволений відмовою АвстраліїЗброя для України вже в дорозі: Байден підписав законопроєкт про допомогуЦАГАЛ: у Секторі Гази загинув 31 ізраїльський заручникЄменські хусити заявили про удари по двох есмінцях СШАФінляндія: тисячі мігрантів чекають у Росії можливості перейти кордон і потрапити до ЄСТайванські рятувальники шукають 18 зниклих безвісти після землетрусуПівденнокорейці стають у черги за дешевою цибулею на тлі зростання цінПольські та чеські фермери перекрили КПП на кордоні з НімеччиноюПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в Україні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: