26.02.2024
Телеканал NTD

59 мутацій: новий африканський штам коронавірусу непокоїть учених

59 мутацій: новий африканський штам коронавірусу непокоїть учених

Новий штам коронавірусу C 1.2 непокоїть південноафриканських учених. Уперше його виявили в травні. Зараз він поширився..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Новий штам коронавірусу C 1.2 непокоїть південноафриканських учених. Уперше його виявили в травні. Зараз він поширився в більшій частині провінцій ПАР. Випадки зараження виявили і в семи країнах Африки, Європи, Азії та Океанії.

Небезпека цього варіанта в тому, що він має безліч мутацій, зокрема кілька спільних зі штамами «бета», «альфа» й «гамма», але їхня комбінація відрізняється. Водночас він мутує майже вдвічі швидше за варіанти, що вже глобально поширюються.

Експерти також зазначають, що новий штам у порівнянні з іншими найбільше відрізняється від початкового вірусу, виявленого в Ухані. Загалом у ньому відбулося від 44 до 59 мутацій.

[Річард Лесселлс, експерт з інфекційних захворювань]:

«Яка загроза цього варіанта, ми поки не знаємо. Ми ще його вивчаємо».

Учених непокоять два питання: чи може новий варіант швидше поширюватися й виявитися заразнішим, а також чи ефективно вакцини захищатимуть від цього штаму. Зараз дослідники перевіряють, наскільки добре антитіла нейтралізують мутований вірус.

[Річард Лесселлс, експерт з інфекційних захворювань]:
«Це нагадування нам у ПАР і всьому світові, що пандемія не закінчилася, хай би як ми цього хотіли. Коли закінчується хвиля, ми думаємо, що вона остання і що найгірше позаду. Але цей вірус ще мутує і знаходить способи заражати людей».

Поки ВООЗ не додає новий штам до списку варіантів, що викликають стурбованість, чи списку варіантів, що викликають інтерес. Зараз найнебезпечнішими вважають штами «бета», «альфа», «гамма» й «дельта». Дельта-варіант нині у світі домінує. І новий штам, на думку фахівців, поки не здатний його витіснити.
Коротке посилання на цю сторінку:

59 мутацій: новий африканський штам коронавірусу непокоїть ученихУ принцеси Кейт — рак, британці приголомшеніСрібло в Єгипті — нове золотоНа Кубі закінчується паливо?Тисячі лікарів у Південній Кореї звільняються на знак протестуНеочищені стічні води щодня скидають у річки СербіїМер Венеції пояснив, чому відвідування історичної частини міста стане платнимШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїЯку країну визнали найщасливішою

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: