Капелюхи із широкими крисами захищають їх від середземноморського сонця. Десятки робітників вручну збирають квіти жасмину. Це головний складник парфумів «Chanel № 5». Аромат цього року відзначає сторіччя.
Парфуми в 1921 році створила засновниця модного дому — Коко Шанель. Аромат містить десятки інгредієнтів. Однак, як каже головний парфумер «Chanel» Олів’є Польже, найважливіший із них — квіти, зібрані у південному французькому муніципалітеті Грасс.
[Олів’є Польже, головний парфумер «Chanel»]:
«Жасмин із Грассу — це, можливо, найважливіший інгредієнт аромату “Chanel № 5”. Заради нього ми важко працюємо. Були часи, коли виробництво жасмину йшло на спад і переміщалося до інших країн. Можливо, через будівництво, може, з інших причин. І тому у 80-х ми об’єднали сили з фермерським господарством, щоб гарантувати якість жасмину».
Наприкінці 80-х «Chanel» уклала угоду із сім’єю Муль на виробництво п’яти місцевих сортів квітки. Тоді багато фермерів регіону почали продавати свої землі під елітні забудови. Місцевість лежить недалеко від курортів Французької Рив’єри — таких, як Канни.
Щоб забезпечити можливість розширення, компанія придбала ще десять гектарів землі крім 20-ти, які вже було відведено під квіти.
Жасмин, вирощений у Грассі, має особливий аромат. Муніципалітет став центром парфумів у XVII столітті, коли місцеві чинбарі почали ароматизувати свої шкіряні вироби.
Пандемія COVID-19 не дуже позначилася на роботі ферми. Однак багато парфумерів «Chanel» боялися заразитися, адже один із симптомів коронавірусу — утрата нюху.
Коротке посилання на цю сторінку: