19.10.2024
Телеканал NTD

Польща вводить режим надзвичайного стану на кордоні з Білоруссю

Польща вводить режим надзвичайного стану на кордоні з Білоруссю

Кабінет міністрів Польщі попросив президента запровадити режим надзвичайного стану на прикордонних із Білоруссю територіях. Упродовж 30..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Кабінет міністрів Польщі попросив президента запровадити режим надзвичайного стану на прикордонних із Білоруссю територіях. Упродовж 30 днів він частково діятиме в Підляському й Люблінському воєводствах.

Причиною стала хвиля нелегальних мігрантів із території Білорусі, яка наростає.

[Матеуш Моравецький, прем’єр-міністр Польщі]:
«Ситуація на кордоні з Білоруссю кризова і, як і раніше, напружена. Влада Лукашенка вирішила перевезти людей, здебільшого громадян Іраку, і підштовхнути їх на територію Польщі, Литви та Латвії, щоб дестабілізувати ситуацію в наших країнах».

Режим НС надасть прикордонникам ширші повноваження щодо моніторингу та контролю за пересуванням людей.

[Маріуш Камінський, міністр внутрішніх справ Польщі]:

«Тільки в серпні 3000 людей намагалося незаконно перетнути кордон із Польщею. Це рівносильно незаконному переходу до Європейського Союзу, бо польсько-білоруський кордон — це зовнішня межа ЄС. Більшій частині цих спроб запобігли прикордонники й солдати».

Також нещодавно вздовж кордону з Білоруссю Польща почала будувати загородження з колючого дроту.

[Маріуш Камінський, міністр внутрішніх справ Польщі]:
«Згідно з даними нашої розвідки, за останні кілька тижнів коло 10 тисяч іракців привезли до Мінська, а потім транспортували до районів польського, литовського та латвійського кордонів».

Відносини між Європейським Союзом і Білоруссю за останній рік різко погіршилися. Президент Олександр Лукашенко заявив про свою перемогу на виборах, які, за словами його опонентів і західних країн, були сфальсифіковані.

Після цього ЄС наклав на Мінськ економічні санкції. Він також звинувачує Лукашенка у веденні «гібридної війни».
Коротке посилання на цю сторінку:

Польща вводить режим надзвичайного стану на кордоні з БілоруссюСлухання щодо БАПОРу: у Конгресі США агентство назвали «шоу жахів»Мігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняСША заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з КитаємУ М’янмі запровадили обов’язкову військову службуСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняПо підземних об’єктах хуситів завдали ударів у ЄменіПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоСвітові ціни на какао б’ють рекорди

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: