26.02.2024
Телеканал NTD

Як жіноча команда з робототехніки втекла від «Талібану»

Як жіноча команда з робототехніки втекла від «Талібану»

Ці дівчата — учасниці жіночої афганської команди з робототехніки. І нещодавно вони втекли зі своєї країни,..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Ці дівчата — учасниці жіночої афганської команди з робототехніки. І нещодавно вони втекли зі своєї країни, бо владу захопило угруповання «Талібан».

Зараз частина з них перебуває в Досі — столиці Катару. Ще п’ять дівчат полетіли до Мексики. Їх евакуювали з Міжнародного аеропорту в Кабулі. Кажуть, кілька днів не могли покинути країну, бо в повітряній гавані було занадто багато людей і там панував хаос.

[Айда Хайдарпура, учасниця команди з робототехніки]:
«Коли ми сіли в літак, нам було дуже сумно, бо ми залишили в Афганістані все. У нас були мрії. Ми залишили наші сім’ї, ми залишили наших друзів, ми залишили всіх наших родичів і навіть не попрощалися з ними».

20 років тому, коли в Афганістані правив «Талібан», дівчаткам не можна було вчитися. Потім, коли угруповання скинули, був період, коли жінки й дівчата почали діставати більше прав.

Так, ця команда з міста Герат у 2017 році отримала спеціальну нагороду на Міжнародному змаганні з робототехніки у Вашингтоні.

[Сумая Фарукі, учасниця команди з робототехніки]:
«Мої батьки розповідали, що 20 років тому дівчаткам не можна було ходити до школи, вони мусили залишатися вдома й виконувати роботу по дому. Сподіваюся, що цього разу все буде не так, що вони зможуть навчатися й матимуть свободу, яку їм гарантує іслам».

У березні цього року команда почала розробляти недорогий апарат штучної вентиляції легенів. Дівчата сподіваються, що колись зможуть повернутися додому й знову працюватимуть над своїм проєктом.

[Айда Хайдарпура, учасниця команди з робототехніки]:
«Я дуже сумую за своєю сім’єю і друзями. Ми провели багато хороших днів разом. Маю багато теплих спогадів. Я сумую за ними і сподіваюся, що колись повернуся до Афганістану й побачу їх знову».

«Талібан» захопив Афганістан 15 серпня, коли Сполучені Штати Америки та їхні союзники вивели з країни війська. США та інші країни поспішають завершити евакуацію всіх іноземців та афганців до 31 серпня. Це кінцевий термін, погоджений із талібами.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як жіноча команда з робототехніки втекла від «Талібану»Туристи закликають дати спокій принцесі Кейт після того, як її помітили у ВіндзоріТепловий стрес охоплює дедалі більше територій ЄвропиУ Гонконгу запроваджують заборону на одноразовий пластиковий посудУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриТуристи розчаровані через страйк працівників Ейфелевої вежіАвстралія дозволила працівникам не відповідати на дзвінки начальства у вихідніКоли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачити

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: