20.01.2024
Телеканал NTD

Імовірність виникнення повені у Європі тепер на 20 % вища

Імовірність виникнення повені у Європі тепер на 20 % вища

Руйнівні та смертоносні повені в Західній Європі цього літа. Таке складно забути. І, схоже, таке природне..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Руйнівні та смертоносні повені в Західній Європі цього літа. Таке складно забути. І, схоже, таке природне лихо в регіоні скоро стане нормою. Як з’ясували науковці, через зміни клімату ймовірність їх виникнення тепер зросла на 20 %.

[Фредеріке Отто, кліматолог]:
«Те, що раніше ставалося раз на 100 років і що можна було використовувати як модель, щоб підготуватися, змінилося. Найголовніший урок, який ми дістали, це те, що екстремальна погода стала смертоносною, і до цього слід поставитися серйозно».

Цьогорічні липневі дощі спричинили повені, які зносили будинки й стовпи. Загинуло понад 200 осіб, здебільшого в Німеччині. Десятки жертв були й у Бельгії, а в Нідерландах тисячі людей були змушені тікати з дому.

Аналіз проводило коло 40 вчених з ініціативної групи World Weather Attribution. Вони досліджували ситуацію в Німеччині, Бельгії, Нідерландах, Люксембурзі, Швейцарії та Франції. Використовували місцеві метеорологічні записи й комп’ютерне моделювання.

Як з’ясувалося, літні зливи стали ряснішими, бо тепле повітря містить більше вологи. У деяких регіонах імовірність їх виникнення зросла в десять разів.

[Ральф Тумі, кліматолог]:
«Те, що люди гинуть в одній із найбагатших країн світу, воістину шокує. І гадаю, це свідчить про те, що насправді ніде не безпечно».

Зміна клімату цього літа проявилося і в інших регіонах. Так, у США посилилася посуха, у Канаді була смертоносна спека, а Сибір охопили небувалі пожежі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Імовірність виникнення повені у Європі тепер на 20 % вищаПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНТроє жителів Японії виступили проти «расової упередженості»Вирощування календули процвітає в Єгипті, попри економічний спадТемпи зменшення площі тропічних лісів у світі 2023 року сповільнилисяСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямМер Венеції пояснив, чому відвідування історичної частини міста стане платнимУ передмісті Парижа відкрилося Олімпійське селищеШтат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропуТуристи закликають дати спокій принцесі Кейт після того, як її помітили у Віндзорі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: