25.03.2024
Телеканал NTD

20 тонн мертвої риби прибило до іспанського узбережжя

20 тонн мертвої риби прибило до іспанського узбережжя

Понад 20 тонн мертвої риби прибило до узбережжя лагуни Мар-Менор в іспанській провінції Мурсія. Прокуратура порушила..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Понад 20 тонн мертвої риби прибило до узбережжя лагуни Мар-Менор в іспанській провінції Мурсія. Прокуратура порушила справу. А екологи б’ють на сполох: процес загибелі морської екосистеми може стати незворотним. Вони закликають владу до негайних дій.

[Наталія Льоренте Ності, член групи Ecologists in Action]:
«Ось уже чотири дні на пляжі викидає величезну масу мертвої риби. Група “Екологи в дії” ще десятиліття тому попереджала про небезпеку. Лагуна може перетворитися на величезний басейн із добривами».

Регіональна влада звинувачує в загибелі риби аномальну спеку. Але екологи стверджують: причина — у забрудненій воді, що стікає до лагуни з фермерських полів, а також у розширенні міст.

[Наталія Льоренте Ності, член групи Ecologists in Action]:
«Усе це відбувається через зливання великих обсягів води, забрудненої фосфатами. До лагуни ще потрапляють підземні води, що містять багато нітратів».

Через фосфати й нітрати у воді розростаються водорості. Вони блокують сонячне світло, також у воді знижується рівень кисню. Як наслідок, гинуть морські мешканці.

Лагуна Мар-Менор відокремлена від моря 22-метровою піщаною косою. Цю затоку площею 170 квадратних кілометрів називають найбільшим плавальним басейном у світі. Колись вона приваблювала туристів, але останніми роками їх відлякують екологічні проблеми.

Риба тут масово гине не вперше. Таке спостерігали у 2016 і 2019 роках. Цього разу місцеві жителі вийшли з протестом. Вони вимагають зупинити забруднення лагуни.
Коротке посилання на цю сторінку:

20 тонн мертвої риби прибило до іспанського узбережжяМарокко: лазні закриті, води немаєЯк кавові фермери допомагають Панамському каналуТисячі лікарів у Південній Кореї звільняються на знак протестуВірмени протестують проти передання Азербайджану чотирьох сілЧерез посуху на півдні Іспанії затвердили нові обмеження та заходиООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у СуданіУ Мексиці на тлі нестачі води розгоряється суперечка через приватні штучні озераНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїУ Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до Австрії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: