24.10.2024
Телеканал NTD

Як мангрові ліси рятують села

Як мангрові ліси рятують села

Ці мангрові ліси — відроджена гордість дельти річки Салум, об'єкта Світової спадщини ЮНЕСКО. Тисячі гектарів молодого..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Ці мангрові ліси — відроджена гордість дельти річки Салум, об’єкта Світової спадщини ЮНЕСКО.

Тисячі гектарів молодого лісу висаджено замість загиблих через посуху дерев. Усе завдяки місцевому проєкту.

Тепер мальовнича флора вберігає прибережні села від затоплення й дає роботу місцевим жителям. Так, ці веселі жінки тепер гордо звуться фермерами. Вони вирощують устриць і молюсків.

[Маріан Ндонг, фермер]:

«Відновлювати ліси дуже важливо — без цього вода зруйнувала б наше село. Тут знову з’явився ґрунт, вода не може нас атакувати».

Мангри — вічнозелені листяні ліси, що ростуть на морських узбережжях і в гирлах річок. Їхнє коріння служать для риб, крабів та креветок притулком, а листя й кора — кормом.

Це ще захист від берегової ерозії і фільтр для солоної морської води. Сюди, до прохолодних і прісних вод, риба йде на нерест.

За чверть століття через посуху, вирубування і будівництва Африка втратила 500 тисяч гектарів мангрів — це коло 40 %.

Проєкт відновлення допоміг 50 тисячам сімей Сенегалу. Місцеві жителі здобувають спеціальну освіту й отримують позики на розвиток бізнесу.

[Маріан Ндонг, фермер]:
«Тепер ми не просто збираємо устриці — ми відварюємо їх і сушимо. Переробляючи, ми заробляємо набагато більше. Бочка сушених устриць не дала б великих грошей. Але поміщаючи їх у банки, заробити можна значно більше».

За прогнозами ООН, через 80 років рівень Світового океану може піднятися на два метри. Досвід Сенегалу хочуть використовувати, щоб відновлювати мангри в усьому світі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як мангрові ліси рятують селаЯпонія: як живеться людям через місяць після землетрусуЯк і чим годуватимуть спортсменів під час Олімпіади в ПарижіМер Венеції пояснив, чому відвідування історичної частини міста стане платнимНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїКоли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачитиКонфіскованій зброї знайшли мирне застосування в ПеруВеличезне джерело природного водню знайшли в албанській шахтіРекордно низьку народжуваність зафіксували в Японії 2023 рокуЧерез війну в Секторі Гази Ізраїль утратив тисячі палестинських робітників

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: