24.03.2024
Телеканал NTD

РБ ООН закликала створити в Афганістані новий уряд

РБ ООН закликала створити в Афганістані новий уряд

Рада Безпеки ООН закликала провести переговори і створити в Афганістані новий уряд. Він має бути об'єднаним..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Рада Безпеки ООН закликала провести переговори і створити в Афганістані новий уряд. Він має бути об’єднаним і багатостороннім, а також включати жінок.

Це питання в Радбезі ООН обговорювали в понеділок. Там також закликали негайно припинити насильство й порушення прав людини й надати гуманітарний доступ до країни. Раніше до цього закликав і Генсекретар ООН.

[Антоніу Гутерриш, Генеральний секретар ООН]:
«Мене особливо непокоять повідомлення про порушення прав людини стосовно жінок і дівчат Афганістану, які побоюються повернення до найпохмуріших часів».

Відколи в Афганістані, зокрема й у столиці, контроль захопило угруповання «Талібан», там панує хаос. У понеділок, сподіваючись покинути країну, у центральному міжнародному аеропорту тисячі людей зібралися біля терміналів і на злітно-посадкових смугах.

Повідомляють, що там загинуло кілька людей. Імовірно, через тисняву. Також лунали постріли.

Відомо, що деякі загинули, коли люди в паніці почали здиратися на літаки, що злітали. Дехто впав униз із великої висоти вже після зльоту.

Зараз людей навколо аеропорту поменшало. Координувати евакуації почали американські військовики та їхні союзники, зокрема Велика Британія та Австралія. Вони намагаються вивезти десятки тисяч афганців, які перебувають у зоні ризику. Серед них ті, хто працював на попередній уряд, а також співпрацював з іноземними силами.

На вулицях Кабула можна побачити багато бойовиків на урядових автомобілях. Вони вилучають у цивільного населення зброю. Угруповання каже, що людям вона більше не потрібна, бо війна закінчилася.

«Талібан» оголосив, що жінкам у країні треба буде носити хіджаб. Але обіцяє, що ті зможуть працювати й здобувати освіту. Також він стверджує, що помилує всіх держслужбовців і тих, хто співпрацював зі США і їхніми союзниками. Однак раніше було повідомлення, що полонених афганських армійців розстріляли.

Міністр закордонних справ Великої Британії каже, що його країна пильно стежитиме за ситуацією в Афганістані.

[Домінік Рааб, міністр закордонних справ Великої Британії]:
«Ми вимагатимемо від них дотримуватися своїх зобов’язань і ніколи не дозволимо використовувати Афганістан як плацдарм для терору».

Водночас президент США Джо Байден повторив, що не шкодує про своє рішення вивести з країни американське військо. Він також розкритикував афганську армію за небажання протистояти талібам.
Коротке посилання на цю сторінку:

РБ ООН закликала створити в Афганістані новий урядБолгарія та Румунія частково приєдналися до Шенгенської зониНайбільший у світі круїзний лайнер «Ікона морів» уперше вирушив у плавання з пасажирамиФранцузькі фермери спробували заблокувати гуртовий ринок у ПарижіГодинник Rolex, золото та діаманти: президента Перу звинувачують у розкраданніВ Індонезії через повені та зсуви гинуть людиКанада обмежить час роботи для іноземних студентівСупервівторок завершився перемогою Дональда Трампа та Джо БайденаОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуПрем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: