19.08.2024
Телеканал NTD

«Талібан» захопив ще дві провінційні столиці Афганістану

«Талібан» захопив ще дві провінційні столиці Афганістану

Поки США та їхні союзники по НАТО виводять війська з Афганістану, «Талібан» далі наступає. Це угруповання..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Поки США та їхні союзники по НАТО виводять війська з Афганістану, «Талібан» далі наступає. Це угруповання захопило ще дві провінційні столиці. Тепер у його руках п’ять із 34 регіональних міст. До цього воно окупувало великі території в сільській місцевості.

Одночасно бойовики почали кампанію замахів на можновладців у Кабулі.

Місто Айбак, столиця північної провінції Саманган, опинилася в руках талібів у понеділок увечері без опору. Місцеві чиновники втекли з міста. Столиця ще однієї північній провінції Сарі-Пуль здалася після тижня боїв. Урядові сили повністю її покинули.

Тепер бойовики намагаються захопити місто Кундуз — столицю однойменної провінції. Там проживає понад 340 тисяч осіб. Саме тут ішли основні бої між «Талібаном» та західними силами.

Найбільше від протистояння знову потерпають звичайні афганці. Нещодавно тисячі людей утікали з міста Талокан, що біля Кундуза. Там проживає коло 200 тисяч осіб, і воно вже під контролем талібів.

Тепер сотні сімей туляться в наметах чи просто неба на вулицях Кабула.

[Бібі Рукія, внутрішня біженка]:
«Було бомбування, у мій дім влучила ракета. Мусили тікати, тепер ми тут, у парку. Ми не знаємо нікого, хто міг би нам допомогти, грошей немає. Ми навіть не взяли документи та взуття. Утекли в чому були — у капцях».

[Маліка Бано, внутрішня біженка]:
«Ми стали бездомними, і нам довелося тікати через Ангур-Баг і йти пішки. Ми заплатили водієві сережкою моєї невістки, щоб нас відвезли в безпечне місце в Кабулі».

«Талібан» активізувався цього літа. Сили безпеки й урядові війська відповіли авіаударами.

Міжнародна спільнота, зокрема й ООН, засудила воєнну кампанію талібів. Вона також попередила, що територіальні перемоги бойовиків визнано не буде.

«Талібан» своєю чергою відмовився повернутися за стіл переговорів з афганським урядом.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Талібан» захопив ще дві провінційні столиці АфганістануЧовен із мігрантами перекинувся біля берегів ПанамиЄС запроваджує перший пакет санкцій проти китайських компанійТрьох американських військовиків убито внаслідок атаки дрона в ЙорданіїПрорвало греблю: зсув завалив поселення в БолівіїНегода залишила без світла сотні тисяч австралійцівПрем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країніДональд Трамп обійшов Ніккі Гейлі в її рідному штаті Південна КаролінаМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняАмериканський штат Аризона повернув закон 1864 року, який забороняє аборти майже в усіх випадках

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: