19.09.2024
Телеканал NTD

Лише сонце: «економні» будинки з’явилися в Австралії

Лише сонце: «економні» будинки з'явилися в Австралії

Ця жінка звикла на всьому економити. Австралійка Керол завжди ретельно планує свій бюджет. [Керол Йогансен, жителька..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Ця жінка звикла на всьому економити. Австралійка Керол завжди ретельно планує свій бюджет.

[Керол Йогансен, жителька Нубені]:
«Мушу строго контролювати витрати й знати, на що йде кожен цент із мого бюджету, тому я все записую».

Але зараз фінансове становище Керол поліпшилося. А все тому, що вона переїхала в нове житло, де енергія надходить від сонячних батарей. Її дім і ще чотири входять до «сонячної мікромережі», що на австралійському півострові Тасман. Як наслідок, люди платять за електроенергію значно менше.

[Керол Йогансен, жителька Нубені]:
«Я можу поїхати провідати дочку й можу трохи більше витратити на себе».

Електроенергія від сонячних панелей надходить чи безпосередньо в будинок, чи в акумулятор для зберігання. І лише коли він розряджений, будівлі споживають ту ж електроенергію, що й решта штату.

Водночас у будинках є два типи розеток. Білі підключені й до сонячної електромережі, і до основної. У чорні ж енергія надходить лише від сонячних панелей.

Тому, коли в місті трапляються перебої з електроенергією, у жителів цих будинків усе працює справно.

[Кім Госсак, представниця місцевої влади]:
«У всьому регіоні Тасман регулярно й часто відключали електроенергію. Гадаю, усе це відбувалося через те, що на якомусь етапі не проводили технічного обслуговування ліній».

У 2013 році тут сталися лісові пожежі, які спричинили аварії на електростанціях. Після цього й виникла ідея «сонячних будинків».

У планах створити такі мікромережі не тільки в усій Тасманії, а й в інших штатах Австралії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Лише сонце: «економні» будинки з’явилися в АвстраліїЯк голодні калани допомагають урятувати берегову лінію американського штату КаліфорніяНауковці: 2023 рік став найтеплішим за всю історію спостереженьУ Ріо намагаються зупинити спалах лихоманки денге до кульмінації карнавалуСтолиця В’єтнаму очолила список міст із найбруднішим повітрямОгляд світових подій (з 7 по 12 квітня)Ізраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСуНапередодні Великодня ціни на какао стали просто шаленимиООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандамиКенійські огієки борються порти виселення з прадавнього лісу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: