29.12.2024
Телеканал NTD

Як круглі сади допомагають протистояти Сахарі

Як круглі сади допомагають протистояти Сахарі

Ось такі круглі сади з'являються в усьому Сенегалі. І вони мають зупинити наступ Сахари. Дерева висаджують..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Ось такі круглі сади з’являються в усьому Сенегалі. І вони мають зупинити наступ Сахари. Дерева висаджують місцеві фермери.

[Алі Ндіай, агроном]:
«Ви бачите тут майже 100 саджанців папаї, у першому ряду — лікарські рослини, на наступних трьох грядках — овочі. Тут є і цитрусові дерева, кеш’ю і дерева немісцевих видів. Позаду баобаби та хая сенегальська».

Ідея належить сенегальському агрономові Алі. Він вирішив долучитися до проєкту «Велика зелена стіна». Його мета — висадити в Сахельскому регіоні Африки широку смугу засухостійких дерев. Цей «зелений пояс» має простягнутися на 8000 кілометрів від Сенегалу до Джибуті.

Таких круглих садів у країні вже коло 20. Фермери кажуть, що форма грядок допомагає волозі довше затримуватися в ґрунті. А проєкт загалом утримує людей від небезпечних і нелегальних поїздок до інших країн.

[Мусса Камара, житель Сенегалу]:
«Побачивши потенціал “Великої зеленої стіни”, люди перестануть мігрувати морем, де можуть потонути. Гадаю, значно ліпше присвятити два роки обробітку землі. Потім можна зібрати такий урожай, що не захочеться нікуди тікати, і можна буде залишитися поруч із батьками, дружинами й дітьми».

Цей фермер сам був мігрантом і працював у Бразилії. Але під час пандемії він повернувся додому.

[Алі Ндіай, агроном]:
«Мене надихає те, що я тут роблю. Почуваюся кориснішим. (У Бразилії) мою роботу дороблять інші й, можливо, ліпше, ніж я. А тут ми потрібні самі собі».

Африканський Союз і міжнародні партнери дали старт проєктові 14 років тому. Вони планували озеленити мільйон квадратних кілометрів землі. Поки завдання виконано лише на 4 %.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як круглі сади допомагають протистояти СахаріЧому індійські фермери знову вийшли на масові протестиПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоБразилія посилює облави на нелегальних видобувачів золота в АмазоніїКенійська компанія рятує природу від електронного непотребуShell продасть проблемні берегові підприємства в НігеріїГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиУ Данії на престол зійшов Фредерік ХДвоє мігрантів померло, намагаючись дістатися з Африки до Канарських островівЯк і чим годуватимуть спортсменів під час Олімпіади в Парижі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: