19.08.2024
Телеканал NTD

Убито президента Гаїті, кількох нападників застрелили

Убито президента Гаїті, кількох нападників застрелили

Сили безпеки Гаїті зав'язали запеклу перестрілку з групою невідомих осіб, які вбили президента країни Жовенеля Моїза...

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Сили безпеки Гаїті зав’язали запеклу перестрілку з групою невідомих осіб, які вбили президента країни Жовенеля Моїза. Нападники проникли до приватної резиденції близько першої години ночі й смертельно його поранили. Також дістала поранення його дружина Мартін.

Голова поліції сказав, що чотирьох злочинців ліквідували, ще двох схопили.

[Лео Шарль, очільник поліції]:
«Ми перекрили їм шляхи до відступу. Потім вели з ними бій. Когось убили, когось схопили».

Уряд країни оголосив двотижневий режим надзвичайного стану, щоб упіймати всіх нападників. Їх описують як групу іноземних найманців, які розмовляють іспанською.

Колишній бізнесмен 53-річний Моїз прийшов до влади у 2017 році. Він очолив невелику державу, у якій мешкає 11 мільйонів осіб. Гаїті вважають найбіднішою і найнестабільнішою країною Америки, яка потерпає від бідності, стихійних лих та державних переворотів.

Водночас багато жителів Гаїті хотіло, щоби Моїз залишив свою посаду. У країні проходили страйки, оскільки люди були невдоволені корупцією і тим, як президент керує економікою. Також обурення спричинила його поступова узурпація влади.

Сам Моїз казав, що протести організували його політичні опоненти й корумповані олігархи, яким не подобалися його спроби реформувати політичне життя та зробити урядові контракти прозорими.

Домініканська Республіка після вбивства Моїза вже закрила кордон із сусіднім Гаїті. Сюди пускають тільки громадян країни, які повертаються додому. Також на кордоні посилено заходи безпеки.
Коротке посилання на цю сторінку:

Убито президента Гаїті, кількох нападників застрелилиАлбанія незабаром почне приймати мігрантів у межах угоди з ІталієюДострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшістьТріщина завдовжки 3 км утворилася під час ще одного виверження вулкана в ІсландіїВ ООН обговорили переслідування уйгурів, тибетців та практикувальників Фалуньгун у КитаїШлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство ШвеціїМарш на Нью-Делі: індійські фермери відкинули пропозицію владиАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїЄС виступає проти переслідування Фалуньгун у КитаїЛідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови Каталонії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: