28.09.2024
Телеканал NTD

Віртуальна екскурсія: печера Ласко у Франції знову доступна для туристів

Віртуальна екскурсія: печера Ласко у Франції знову доступна для туристів

Туристи знову можуть прогулятися доісторичною печерою Ласко у Франції — щоправда, у віртуальній реальності. Пам'ятку палеолітичного..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Туристи знову можуть прогулятися доісторичною печерою Ласко у Франції — щоправда, у віртуальній реальності. Пам’ятку палеолітичного мистецтва закрили для відвідування приблизно 60 років тому, і наживо її більше не оглянути.

Однак у Парижі проходять 45-хвилинні групові екскурсії. Надівши шолом віртуальної реальності, можна пройти підземними галереями, загальна протяжність яких сягає 235 метрів.

[Мехді Таюбі, працівник компанії ― розробника віртуальної галереї]:
«Ми взяли тривимірні зображення печери Ласко, отримані під час кількох кампаній зацифровування. Ці дані інтегрували в програмне забезпечення, яке розробляємо у своїй лабораторії. Потім створили різні етапи екскурсії до печери. Усе в натуральну величину, у масштабі один до одного».

Печеру Ласко випадково виявили в 40-му році. Вона розташована біля містечка Монтіньяк. На стінах печери написані й вигравіювані малюнки, які зроблено приблизно 15–18 тисяч років тому. Це зображення зубрів, биків, коней, оленів і тварин із родини котячих. Кількість, якість і стан малюнків такий, що Ласко називають «Сікстинською капелою первісного живопису».

За словами фахівців, віртуальна екскурсія дає набагато більше вражень, ніж просто фотографії. До того ж вона містить відвідування галерей, до яких туристів ніколи не пускали.

[Мюріель Морьяк, співробітниця комітету зі збереження печери Ласко]:
«Повністю відтворено галерею під назвою “Криниця” і що ще важливіше — “Котячий лаз”, куди публіка не могла дістати доступ, бо там надто вузькі проходи».

До печери Ласко пускали туристів із 48-го по 63-й рік. Через велику кількість відвідувачів усередині накопичувався вуглекислий газ і ставало дуже волого. Згодом наскельні малюнки почали псуватися, тому доступ до печери закрили.
Коротке посилання на цю сторінку:

Віртуальна екскурсія: печера Ласко у Франції знову доступна для туристівКонкурс портретного живопису NTD пройшов у Нью-ЙоркуКурка з «драконячими лапами» — найліпший подарунок на в’єтнамський Новий рікФруктова мода: як з ананасів роблять взуттяСендбординг повертається до НамібіїНаціональний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментахПаризький кондитер створив незвичайне тістечко з нагоди Олімпійських ігорДо Перу повернулися 4600 археологічних артефактівВогняноволосі жінки незвичайної краси: виставка прерафаелітів відкрилася в ІталіїУ вірменському місті Гюмрі ще не перевелися ковалі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: