24.10.2024
Телеканал NTD

В ЕС начал действовать цифровой сертификат вакцинации

В ЕС начал действовать цифровой сертификат вакцинации

У перший день шкільних канікул в ЄС літні мандрівники шикуються в черги в аеропорту Брюсселя. 1..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

У перший день шкільних канікул в ЄС літні мандрівники шикуються в черги в аеропорту Брюсселя. 1 липня в блоці почав діяти сертифікат про вакцинацію. Він покликаний спростити подорожі всередині Євросоюзу.

Сертифікат може бути в паперовому або цифровому вигляді. Він показує, що людина зробила щеплення або тест, або ж недавно перехворіла на коронавірус, завдяки чому виробила імунітет.

[пасажир]:
«Я їздив робити щеплення до Франції досить давно, і я пішов до аптеки, щоб отримати сертифікат. Це було дуже швидко».

[пасажирка]:

«З новим сертифікатом не знадобиться переглядати купу файлів і носити із собою багато документів. Все дуже просто».

Утім, експерти кажуть, що систему ще не налагоджено. Так, авіакомпанія Brussels Airlines зазначає, що поки не завжди вдається одразу зчитати QR-код у сертифікаті.

[Мааїке Ендріс, представниця Brussels Airlines]:
«Очікували, що цифровий сертифікат COVID спростить операції. На жаль, ми ще не досягли цього, бо немає єдиних європейських обмежень, тобто однакових обмежень для всіх громадян Шенгенської зони. Сертифікат нам не дуже допомагає».

Проблема в тому, що поки не створено загальну базу з обмеженнями, які діють у всіх країнах блоку. Тобто працівникам аеропорту все ще треба виконувати перевірку візуально, щоб зрозуміти, чи відповідає пасажир вимогам пункту призначення.

Цифровий сертифікат у країнах блоку видають безкоштовно. Водночас із 1-го липня розпочинається шеститижневий період, впродовж якого всі держави повинні адаптуватися до його використання.

Сертифікат дійсний в усіх країнах ЄС, і видається національною та англійською мовами. Він також поширюється на країни поза межами Шенгенської зони – Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію.
Коротке посилання на цю сторінку:

В ЕС начал действовать цифровой сертификат вакцинацииНеочищені стічні води щодня скидають у річки СербіїІзраїль оголосив, що вивів майже всі війська з півдня Сектора ГазиДональд Трамп обійшов Ніккі Гейлі в її рідному штаті Південна КаролінаГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиЯк накладні вії з КНДР наповнюють магазини світуТисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора ОрбанаУ Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в СкандинавіїПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиУ Ріо намагаються зупинити спалах лихоманки денге до кульмінації карнавалу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: