26.06.2024
Телеканал NTD

Гонконжці шикуються в довгі черги за останнім випуском Apple Daily

Гонконжці шикуються в довгі черги за останнім випуском Apple Daily

Ця продемократична газета після 26 років роботи мусила закритися, оскільки стала об'єктом придушення сил громадської безпеки...

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Ця продемократична газета після 26 років роботи мусила закритися, оскільки стала об’єктом придушення сил громадської безпеки.

Чекаючи підвищеного попиту, Apple Daily надрукувала один мільйон копій. Це вдесятеро більше ніж зазвичай.

У редакції, як і раніше, кипить робота. Але скоро всі ці люди опиняться на вулиці.

[Діксон Нг, дизайнер]:

«У Гонконзі більше не буде свободи ЗМІ. Випуск нашої газети став останнім, і тепер я не бачу для Гонконгу ніякого майбутнього. Сьогодні я розчарований і злий. Не розумію, чому наша компанія, наша газета була змушена припинити роботу за таких обставин».

Тиск Apple Daily відчувала завжди, бо на її сторінках друкували думки, відмінні від курсу влади КНР. Водночас торік у серпні тиск посилився. Тоді в межах закону про нацбезпеку заарештували власника видання — медіамагната й критика Пекіна Джиммі Лая.

А нещодавно поліція заморозила активи компаній, пов’язаних із газетою, провела рейди в штаб-квартирі видання й арештувала п’ятьох вищих керівників Apple Daily.

У день виходу останнього випуску працівники видання не можуть стримати емоцій.

[Мей, репортер Apple Daily]:
«Я не хочу казати “прощайте” читачам. Але поки ми не маємо вибору, окрім як попрощатися. Ми сподіваємося, що жителі Гонконгу цьому протистоятимуть. Але в пріоритеті — власна безпека».

Гонконг — це колишня британська колонія, яка з 1997 року перебуває під управлінням Пекіна. Формально тут і далі діє демократична система управління. Але фактично вплив китайської компартії дедалі посилюється.

[Емілі Цзан, жителька Гонконгу]:
«Більше не залишилося газет, які кажуть правду. Усі інші потуратимуть другій стороні, вони всі допомагають материковому Китаю. Більше незалежних газет не залишилося».

Утім, у Гонконзі все ж є деякі незалежні видання. Серед них міжнародна газета Epoch Times. Вона теж не зазнає цензури компартії. Водночас співробітники її редакції вже кілька разів повідомляли про напади на їхні друкарські цехи. Так, невідомі люди трощили обладнання й улаштовували підпали.

Уряд Великої Британії вже назвав закриття Apple Daily ознакою того, що в Гонконзі намагаються заглушити всі незалежні голоси.
Коротке посилання на цю сторінку:

Гонконжці шикуються в довгі черги за останнім випуском Apple DailyГонконг посилив закон про нацбезпекуСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткіший

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: