19.08.2024
Телеканал NTD

Більш як 40 країн закликали Китай відкрити доступ до регіону Сіньцзян

Більш як 40 країн закликали Китай відкрити доступ до регіону Сіньцзян

Понад 40 країн закликало Китай негайно відкрити Верховному комісару ООН з прав людини доступ до регіону..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Понад 40 країн закликало Китай негайно відкрити Верховному комісару ООН з прав людини доступ до регіону Сіньцзян для незалежного розслідування. Як показують звіти й свідчення очевидців, у цьому автономному районі КНР за ґратами опинилося понад мільйон представників мусульманської етнічної меншини — уйгурів.

Спільну заяву щодо Китаю зачитала посол Канади в ООН Леслі Нортон від імені таких країн, як Австралія, Велика Британія, Франція, Німеччина, Японія та США.

За її словами, у центрах ув’язнення в Сіньцзяні людей катують.

[Леслі Нортон, постійний представник Канади в ООН]:

«Надходять повідомлення про катування чи жорстоке, нелюдське й таке, що принижує гідність, поводження, примусову стерилізацію, сексуальне й гендерне насильство й розлучення дітей із батьками проти їхньої волі, що вчиняє влада».

Пекін відкидає всі звинувачення. Він стверджує, що відкрив для уйгурів так звані центри професійної підготовки. Там, за словами влади, людям допомагають здобути знання і влаштуватися на роботу. Утім, свідки кажуть, що це просто тюрми, де ув’язнених змушують відмовитися від своєї віри й примушують слухати й вивчати праці комуністичних лідерів КНР.

[Леслі Нортон, постійний представник Канади в ООН]:
«Ми настійно закликаємо Китай надати негайний і безперешкодний доступ до Сіньцзяну незалежним спостерігачам, зокрема Верховну комісарові. А також терміново виконати вісім рекомендацій Комітету ліквідації расової дискримінації, які стосуються Сіньцзяну, серед іншого припинити свавільне затримання уйгурів і представників інших мусульманських меншин».

Нортон також висловила глибоке занепокоєння щодо закону про нацбезпеку в Гонконзі, який позбавляє регіон його основних свобод. Крім того, вона порушила тему прав людини в Тибеті.
Коротке посилання на цю сторінку:

Більш як 40 країн закликали Китай відкрити доступ до регіону СіньцзянКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпеку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: