20.12.2024
Телеканал NTD

Голова тибетців у вигнанні попередив про небезпеку культурного геноциду в Тибеті

Голова тибетців у вигнанні попередив про небезпеку культурного геноциду в Тибеті

Голова тибетського уряду у вигнанні оголосив, що є серйозна загроза «культурного геноциду» в Тибеті. За його..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Голова тибетського уряду у вигнанні оголосив, що є серйозна загроза «культурного геноциду» в Тибеті. За його словами, міжнародна спільнота мусить протистояти Китаю напередодні зимових Олімпійських ігор 2022 року в Пекіні.

Пенпа Церінг, якого цього місяця обрали президентом Центральної тибетської адміністрації, сказав, що й далі підтримує мирне врегулювання відносин із Китаєм. Але вважає, що нинішня політика Пекіна загрожує майбутньому тибетської культури.

[Пенпа Церінг, президент Центральної тибетської адміністрації]:
«Я завжди казав, що ми не проти мультикультуралізму. Однак етнічна більшість повністю придушує меншість. А це рівнозначне культурному геноцидові, який проводить держава».

Правозахисні організації і жителі Тибету кажуть, що Пекін запровадив суворий контроль над релігією і мовною освітою. Водночас він заохочує ханьців — найбільшу етнічну групу Китаю — переїжджати до регіону.

[Пенпа Церінг, президент Центральної тибетської адміністрації]:
«Китай не може створити ілюзію, ніби звільнив Тибет від феодалізму, рабства тощо. Кожне суспільство пройшло різні стадії еволюції, і Тибет також пройшов через різні стадії свого розвитку. Але там було не так погано, як сьогодні за комунізму».

Центральна тибетська адміністрація розташувалася в індійській Дармсалі. Її президент зазначив, що нинішній Далай-лама сам визначить місце свого переродження.

[Пенпа Церінг, президент Центральної тибетської адміністрації]:
«Його святість неодноразово казав, що саме він переродиться і він визначить місце. Він дуже ясно дав зрозуміти, що він народиться у вільній країні. Якщо Тибет у той час стане вільним, тоді він може переродитися в Тибеті. Якщо Тибет у той час не стане вільним, він не переродиться в Тибеті».

Китайські війська захопили Тибет у 1950 році. Пекін називає це мирним визволенням. У 1959-му, після невдалого повстання, духовний лідер Далай-лама втік із країни. Слідом за ним регіон залишили тисячі людей. Сьогодні у вигнанні живе коло 150 тисяч тибетців.
Коротке посилання на цю сторінку:

Голова тибетців у вигнанні попередив про небезпеку культурного геноциду в ТибетіТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіГонконг посилив закон про нацбезпеку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: