20.04.2024
Телеканал NTD

ЄС і США владнали найтривалішу суперечку в історії СОТ

ЄС і США владнали найтривалішу суперечку в історії СОТ

Голова Європейської комісії привітала перемир'я між Європейським Союзом та США, що поклало край найтривалішій суперечці в..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Голова Європейської комісії привітала перемир’я між Європейським Союзом та США, що поклало край найтривалішій суперечці в історії Світової організації торгівлі.

Сторони домовилися на п’ять років скасувати мита на товари обсягом 11 із половиною мільярдів доларів: від вина з ЄС до тютюну і спиртних напоїв зі США.

Тарифи вводили обидві сторони через невдоволення Вашингтона й Брюсселя державними субсидіями в авіаційному секторі. У США їх виділяли американській авіабудівній компанії «Boeing», а в ЄС — її європейському конкурентові «Airbus».

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:

«Сьогоднішня угода справді перегортає нову сторінку в наших відносинах, бо в галузі авіації ми переходимо від судових розглядів до співпраці. І це після майже 20 років суперечок. Це найтриваліше торговельне протистояння в історії СОТ».

Торговий представник США Кетрін Тай каже, що суперечка дала змогу іншим країнам розвивати свою індустрію.

[Кетрін Тай, торговий представник США]:
«Упродовж майже 20 років ми боролися один з одним в умовах конкуренції між нашими промисловостями. Поки ми брали участь у цій боротьбі, інші скористалися можливістю започаткувати своє власне виробництво. І ми були дуже зайнятими боротьбою один з одним, щоб звертати на це увагу».

Вона додала, що угода дасть змогу обом сторонам обговорити, як протидіяти інвестиціям в авіацію з боку «неринкових суб’єктів», маючи на увазі, зокрема, Китай.

[Кетрін Тай, торговий представник США]:
«Угода щодо великих цивільних літаків містить зобов’язання співпрацювати, щоби протидіяти загрозі, яка існує через китайські амбіції створити авіаційний сектор неринковими методами».

США та ЄС також домовилися утворити робочу групу щодо цього питання, надавати фінансування на ринкових умовах і бути в цьому прозорими, а також уникати підтримки, яка може зашкодити іншій стороні.
Коротке посилання на цю сторінку:

ЄС і США владнали найтривалішу суперечку в історії СОТСвітові ціни на какао б’ють рекордиБолгарія та Румунія частково приєдналися до Шенгенської зониДональд Трамп здобув перемогу на перших президентських праймерізЄменські хусити заявили про удари по двох есмінцях СШАІзраїль убив трьох синів лідера ХАМАСуІндійські фермери-протестувальники збивають поліційні дрони повітряними зміямиНетаньягу відхилив пропозицію ХАМАСу вивести війська із Сектора ГазиОбіцяна допомога буде: ЄС погодив виділення 50 мільярдів євро УкраїніІзраїль: намітився прогрес щодо угоди про звільнення заручників

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: