08.04.2024
Телеканал NTD

Підсумок саміту G7: економіка, клімат і вакцинація

Підсумок саміту G7: економіка, клімат і вакцинація

У Великій Британії завершився триденний саміт «Великої сімки». Лідери США, Японії, Німеччини, Великої Британії, Франції, Італії..

Дата завантаження: 2024-05-08

video

У Великій Британії завершився триденний саміт «Великої сімки». Лідери США, Японії, Німеччини, Великої Британії, Франції, Італії та Канади пообіцяли стримувати вплив Китаю, протистояти зміні клімату, а також просувати програми стимулювання економік.

Учасники зустрічі також домовилися до 2030 року зупинити зменшення біорізноманіття на планеті.

Ще одна мета — просувати кампаній вакцинації проти COVID-19 у всьому світі. Держави домовилися упродовж року виділити мільярд доз вакцин для бідних країн.

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Я радий повідомити, що цими вихідними лідери пообіцяли надати COVAX більш як один мільярд доз безпосередньо або як фінансування. Серед них буде й 100 мільйонів доз найбіднішим країнам світу від Великої Британії».

Після серйозного економічного спаду у 2020 році лідери G7 погодилися продовжувати свої масштабні програми підтримки економік.

Попри прогрес, на саміті знову загострилася напруженість у відносинах між Лондоном та іншими європейськими столицями. Велика Британія образилася на Францію за зауваження про те, що Північна Ірландія не є її частиною.

У зв’язку з цим Борис Джонсон сказав, що захищатиме територіальну цілісність своєї країни. Заяву щодо цієї теми зробив і президент Франції Емманюель Макрон.

[Емманюель Макрон, президент Франції]:
«Франція ніколи не дозволяла собі ставити під сумнів британський суверенітет, британську територіальну цілісність і повагу до цього суверенітету».

Водночас президент США Джо Байден із дружиною наприкінці саміту пили чай із королевою Єлизаветою II у Віндзорському замку.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підсумок саміту G7: економіка, клімат і вакцинаціяООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелектуГонконг посилив закон про нацбезпекуНетаньягу відхилив пропозицію ХАМАСу вивести війська із Сектора ГазиГаїті закликає міжнародну спільноту запобігти геноциду в острівній державіГаїтяни шукають захисту від банд біля поліційних дільницьКонгрес США ухвалив закон, який може заборонити тіктокПольські та чеські фермери перекрили КПП на кордоні з НімеччиноюТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомоги

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: