25.01.2024
Телеканал NTD

Неподалік від Шрі-Ланки затонув суховантаж із хімікатами, що загрожує екологічною катастрофою

Неподалік від Шрі-Ланки затонув суховантаж із хімікатами, що загрожує екологічною катастрофою

Біля західного узбережжя Шрі-Ланки затонув контейнеровоз X-Press Pearl із хімікатами на борту, який горів майже два..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Біля західного узбережжя Шрі-Ланки затонув контейнеровоз X-Press Pearl із хімікатами на борту, який горів майже два тижні. Пожежа спалахнула 20 травня, коли судно стояло на якорі приблизно за 20 кілометрів від берега. Екіпаж відразу евакуювали.

Суховантаж зареєстровано в Сінгапурі. На ньому було майже півтори тисячі контейнерів із косметикою, пластмасою і 25-ма тоннами азотної кислоти, а також іншими хімікатами.

Боротися з вогнем кинули військово-морські сили Шрі-Ланки. Загасити пожежу заважав сильний вітер і хвилі. У воду потрапили контейнери з хімікатами й тонни обгорілого пластику. Армійці хотіли відтягти судно якомога далі від берега, але воно вперлося кормою в морське дно.

Ситуація загрожує обернутися на екологічну катастрофу. Уряд тимчасово заборонив рибалити у водах уздовж 80-кілометрової берегової лінії острова. Сотні військовиків очищають узбережжя від сміття.

Тепер влада країни планує подати до суду на власника контейнеровоза.

[Рохітха Абейгуневардене, міністр судноплавства Шрі-Ланки]:
«Такі інциденти траплялись і в інших країнах. І там влада вживала заходів, щоб отримати компенсацію. Ми також сподіваємося на компенсацію відповідно до місцевого та міжнародного права й ніколи не перестанемо цього домагатися. Ми оцінимо розмір збитку й вимагатимемо його відшкодувати».

Зараз через катастрофу 5600 шрі-ланкійських риболовецьких суден не можуть виходити в море, і подальша доля галузі тепер під загрозою.

[Джошуа Ентоні, президент товариства рибальства Шрі-Ланки]:
«Це судно завдало нам смертельного удару. Ми не можемо виходити в море, а значить, не можемо заробляти на життя».

Контейнеровоз X-Press Pearl 15 травня вийшов з індійського порту Хазір і прямував до Сінгапуру.
Коротке посилання на цю сторінку:

Неподалік від Шрі-Ланки затонув суховантаж із хімікатами, що загрожує екологічною катастрофоюПетропавловськ, що в Казахстані, частково затоплений, тисячі людей евакуйованоЗнов маски: у Мілані нічим дихатиВикрадення планів безпеки поставила під загрозу проведення Олімпіади в ПарижіІзраїль: намітився прогрес щодо угоди про звільнення заручниківНімецькі машиністи оголосили найдовший страйк в історії країниЄС посилює санкції щодо Ірану після атаки на ІзраїльУ Балтиморі починають підіймати міст, що обвалився, а тіла всіх загиблих поки що не знайшлиАмериканський штат Аризона повернув закон 1864 року, який забороняє аборти майже в усіх випадках137 осіб загинуло й понад 180 постраждало внаслідок теракту в «Крокус Сіті Холі» у Росії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: