25.01.2024
Телеканал NTD

Після виверження вулкана ООН евакуює персонал із конголезького міста Гома

Після виверження вулкана ООН евакуює персонал із конголезького міста Гома

Організація об'єднаних націй евакуює частину своїх гуманітарних працівників із конголезького міста Гома, де недавно відбулося виверження..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Організація об’єднаних націй евакуює частину своїх гуманітарних працівників із конголезького міста Гома, де недавно відбулося виверження вулкана. За останні кілька днів тут зафіксували сотні підземних поштовхів.

Гома, яка розташована на сході Конго, — важливий центр гуманітарних операцій регіону. Як запобіжний захід ООН тимчасово переправить половину свого персоналу і їхні сім’ї до міста Букаву, що за 50 кілометрів від Гоми. Загалом це приблизно 1750 осіб.

[Гієго Зорілла, співробітник ООН з гуманітарної роботи]:
«Стається багато пов’язаних із вулканом землетрусів, вони й далі відбуваються. І вулканологи не можуть точно спрогнозувати, що станеться: буде ще більше землетрусів, чи друге виверження. <…> Ми не збираємося працювати в таких умовах, тому зараз переміщуємо персонал у безпечніше місце».

Унаслідок суботнього виверження вулкана Ньїрагонго щонайменше 31 людина загинула, 40 уважають зниклими безвісти, зруйновано понад 3000 будинків. Понад 20 тисяч осіб були змушені покинути свої домівки.

Через хмари попелу було закрито аеропорти в Гомі та Букаву.

До самої Гоми лавовий потік не дійшов — зупинився зовсім поруч.

Однак на міських вулицях з’явилися тріщини. Через підземні поштовхи тріщини пішли й у будинках.

[жителька Гоми]:
«Учора вона була дуже маленькою, але сьогодні стала ширшою. Нам дуже страшно. Не знаємо, що робити. Це лякає. Боїмося, що вона може обвалитися, і туди впадуть наші діти».

[житель Гоми]:
«Мене лякає таке видовище, бо я ніколи раніше не бачив таких тріщин. Ті, хто бачив виверження 2002 року, розповідали, що тріщини — це катастрофа. Боюся, що ми в небезпеці. Дуже боюся й думаю переїхати до Букаву».

Лава розтеклася майже на два кілометри від кратера й перекрила головну дорогу до Гоми. Нею до регіону зазвичай доставляють продовольство й гуманітарну допомогу. І розчистити магістраль від лави поки не можна, бо вона досі занадто гаряча.
Коротке посилання на цю сторінку:

Після виверження вулкана ООН евакуює персонал із конголезького міста ГомаВ Іспанії згоріла житлова 14-поверхова будівляПожежа в будівлі старої фондової біржі Копенгагена нагадала трагедію з Нотр-ДамомТисячі ізраїльтян вимагають звільнити заручників із полону ХАМАСуКанада обмежить час роботи для іноземних студентівСотні тисяч людей у Мексиці вийшли на протест проти президента країниБіля парламенту Грузії розганяють демонстрантів, поки всередині обговорюють закон про іноагентівДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили ЕквадорЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в НімеччиніДональд Трамп обійшов Ніккі Гейлі в її рідному штаті Південна Кароліна

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: