20.02.2024
Телеканал NTD

Виверження може початися будь-якої миті: з Гоми ринув новий потік біженців

Виверження може початися будь-якої миті: з Гоми ринув новий потік біженців

Нова хвиля біженців рушила з конголезького міста Гома після того, як влада заявила, що друге виверження..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Нова хвиля біженців рушила з конголезького міста Гома після того, як влада заявила, що друге виверження вулкана Ньїрагонго може початися будь-якої миті. Тисячі жителів покинули місто в четвер. Деякі вирушили пішки сільською місцевістю, подекуди вкритою лавою.

[житель Гоми]:
«Журналісти й влада сказали людям у разі виверження йти певними маршрутами. <…> Але на жаль, коли люди бачать, що інші біжать, вони теж починають бігти, оскільки бояться. Ми просимо Бога зглянутися на нас».

У Гомі живе коло двох мільйонів осіб. Багато хто вже покинув свій дім після попереднього виверження, що сталося 23 травня.

Тепер же під містом й озером Ківу, що біля нього, сейсмологи виявили магму. Люди бояться, що вона почне пробиватися на поверхню. Спрогнозувати таке виверження заздалегідь практично неможливо.

[жителька Гоми]:

«Прямо перед моїм будинком утворилася тріщина — дуже велика, її довелося закривати камінням. Цього ранку влада сказала, що якщо десь є тріщини, то жителям треба виїхати. Нам сказали евакуюватися до Саке. Спочатку ми не хотіли, але потім побачили, що всі їдуть. Усі наші сусіди виїхали».

Унаслідок виверження вулкана Ньїрагонго минулої суботи загинула 31 людина, десятки вважають зниклими безвісти. Лавовий потік накрив 17 населених пунктів, але до самої Гоми не дійшов. Однак відтоді сталися сотні пов’язаних із вулканом підземних поштовхів.

Ньїрагонго — один із найактивніших вулканів світу. Під час його виверження 19 років тому загинуло понад 200 осіб. А в 1977-му він забрав життя більш як 600 жителів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Виверження може початися будь-якої миті: з Гоми ринув новий потік біженцівЄС запроваджує перший пакет санкцій проти китайських компанійНирки — у центрі нової кризи в НепаліВелика Британія наклала санкції на китайських хакерівОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїТисячі ізраїльтян вимагають звільнити заручників із полону ХАМАСуЄгипет будує велику стіну на кордоні із Сектором ГазиБіля парламенту Грузії розганяють демонстрантів, поки всередині обговорюють закон про іноагентівКанада обмежить час роботи для іноземних студентів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: