25.02.2024
Телеканал NTD

Чисельність рідкісних піренейських рисей вдалося відновити до 1100

Чисельність рідкісних піренейських рисей вдалося відновити до 1100

Ще двадцять років тому піренейські рисі були на межі вимирання. У дикій природі Іспанії залишалося менш..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Ще двадцять років тому піренейські рисі були на межі вимирання. У дикій природі Іспанії залишалося менш як сто цих хижих кішок, а в Португалії вони зникли зовсім. Але тепер популяція цього виду в обох країнах разом зросла на тисячу особин. Лише торік у межах програми розведення народилося понад 400 кошенят.

[Луїс Суарес, співробітник іспанського відділення WWF]:
«Опубліковані дані свідчать про те, що в Іспанії та Португалії живе більш як 1100 рисей. Це чудова новина».

Спільна програма Іспанії та Португалії щодо відновлення чисельності піренейських рисей почалася у 2002 році.

[Луїс Суарес, співробітник іспанського відділення WWF]:
«Гадаю, у всьому світі немає другого прикладу, коли так швидко й добре відновився вид, який був у великій небезпеці. Було залучено багато людей та установ, усі працювали разом, розробивши чітку стратегію. До того ж Єврокомісія фінансово підтримала проєкт».

У 2015 році Міжнародний союз охорони природи змінив охоронний статус виду. До цього вважали, що піренейські рисі перебувають на межі вимирання. Тепер їм дали статус — «перебувають під загрозою зникнення».

[Луїс Суарес, співробітник іспанського відділення WWF]:
«Дуже важливо те, що ми випустили в дику природу багато самиць. Цього року їх уже понад 230. Це головне, бо саме самиці керують територією і впливають на чисельність виду та його відновлення».

Популяція піренейських рисей скоротилася через розширення сільського господарства, браконьєрство та дорожньо-транспортні пригоди. На думку фахівців, необхідно збільшити чисельність виду хоча б до 3000 особин, серед яких би було 750 самиць. Тоді хижакам зникнення більше не загрожуватиме.

Піренейські рисі відрізняються від звичайних світлішим забарвленням шерсті й чіткішими плямами. Ці хижаки також приблизно вдвічі менші за звичайних рисей. Розмножуються вони повільно, бо самиця виховує дитинчат лише на вільній від одноплемінниць території.
Коротке посилання на цю сторінку:

Чисельність рідкісних піренейських рисей вдалося відновити до 1100Ковбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніНа Кубі закінчується паливо?ООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандамиШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаКоли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачитиЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CНемає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну водуУ Ріо намагаються зупинити спалах лихоманки денге до кульмінації карнавалу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: