25.10.2024
Телеканал NTD

У Швейцарії волонтери допомагають фермерам захистити худобу від вовків

У Швейцарії волонтери допомагають фермерам захистити худобу від вовків

У Швейцарії містяни допомагають фермерам. У межах програми «Пастухи-волонтери» вони встановлюють на схилах Альпійських гір паркани,..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

У Швейцарії містяни допомагають фермерам. У межах програми «Пастухи-волонтери» вони встановлюють на схилах Альпійських гір паркани, якими потім пускають електричний струм. Така огорожа утримує кіз та овець на певній ділянці й запобігає зустрічі з вовками.

У країні живе приблизно сто сіроманців, і їх стає дедалі більше. Вовки часто нападають на худобу, чим завдають шкоди фермерам.

Торік у Швейцарії пройшов референдум, який також містив запитання про реформований закон про полювання. Законодавці хотіли дозволити обмежене відстрілювання вовків, але водночас тварин охороняла б держава. Проти поправки проголосувала більшість виборців.

Сибілла теж не підтримала реформованого закону.

[Сибілла Зоммерер, волонтерка]:
«У Швейцарії тема вовків складна. У нас багато експертів, і кожен має свою думку. Я приїхала сюди, щоб побачити реальну ситуацію. Поговорила з місцевими жителями, з фермером. І цей проєкт цікавий тим, що ми не просто говоримо, але й щось робимо».

Фермер Маркус Бертере тримає 190 овець і 100 баранців. Йому допомагає 17 волонтерів. Але його це не дуже обнадіює.

[Маркус Бертере, фермер]:
«Якщо так буде й далі, нам доведеться знищувати тих вовків, які створюють проблеми. Інакше неможливо захистити отару. Тільки-но вовки почнуть перестрибувати через паркан, ми, фермери, не матимемо вибору».

Якийсь час у Швейцарії взагалі не було вовків. Останнього хижака вбили в 1871 році. Але чверть століття тому вони повернулися. Щороку сіроманці ріжуть кілька сотень овець і кіз.

Маркус поки не втратив жодної вівці, але якось раз проганяв вовка, який уже було наблизився до отари.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Швейцарії волонтери допомагають фермерам захистити худобу від вовківПрезидент Південної Кореї закликав лікарів-страйкарів шукати компромісСрібна шахта відродила занепале боснійське містоЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямНа грецькому острові Лесбос створили кладовище для емігрантівМарокко: лазні закриті, води немаєГаїті закликає міжнародну спільноту запобігти геноциду в острівній державіООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняТуристи закликають дати спокій принцесі Кейт після того, як її помітили у ВіндзоріДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинки

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: