24.03.2024
Телеканал NTD

Виготовлення споранів і ткацтво з кінського волосу у Великій Британії опинилися під загрозою зникнення

Виготовлення споранів і ткацтво з кінського волосу у Великій Британії опинилися під загрозою зникнення

Шотландський майстер Малколм Резерфорд Скотт виготовляє споран ручної роботи. Виробляти ці традиційні сумки його навчив батько...

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Шотландський майстер Малколм Резерфорд Скотт виготовляє споран ручної роботи. Виробляти ці традиційні сумки його навчив батько. Нині споран — невіддільна частина національного одягу шотландців.

[Малколм Резерфорд Скотт, ремісник]:
«Усе змінюється, але традиції лишаються сталими».

Однак через дешевше масове виробництво ремеслу загрожує зникнення. Його внесли до так званого червоного списку Асоціації традиційних ремесел Великої Британії.

[Малколм Резерфорд Скотт, ремісник]:
«Звичайно, я відчуваю критичну небезпеку. Можливо, я один з останніх майстрів».

Пошиття кілтів поки в червоному списку немає. Щоб зберегти це традиційне ремесло, шотландцям пропонують навчання в майстернях.

[Аманда Моффет, швачка]:
«Мені сказали, що легше стати лікарем, ніж виробником кілтів, бо навчання триває дуже багато років».

Цього року Асоціація додала до червоного списку 20 ремесел, зокрема і ткацтво з кінського волосу. У Сомерсеті залишилася тільки одна така майстерня.

[Анна Сміт, директор ткацької компанії]:
«Наші вироби зроблені дуже майстерно. Я вважаю, що це ремесло — теж галузь промисловості. Ми маємо й дуже старі верстати, зроблені ще в 1870 році. Ми вважаємо нашу роботу дуже важливою».

До списку також увійшли такі ремесла, як ограновування алмазів і виготовлення пуантів та очних протезів зі скла. Однак за останні два роки жодна традиційна майстерність у Великій Британії не зникла, а деякі навіть переживають підйом.
Коротке посилання на цю сторінку:

Виготовлення споранів і ткацтво з кінського волосу у Великій Британії опинилися під загрозою зникненняВ Італії вимирають газетні кіоскиМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-Йорку10 років у Louis Vuitton: дизайнер Ніколя Геск’єр відсвяткував ювілей у ЛувріПінболом захоплюється дедалі більше молодіВікінги повернулися: на Шетландських островах урочисто спалили дракарУнікальна знахідка: у Данії знайшли руни на мечі віком майже 2000 роківНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомКамбоджа: як святкують кхмерський Новий рікМузичні годинники із Забороненого міста, що в Пекіні, показали на виставці в Лондоні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: