19.03.2024
Телеканал NTD

Жителі грецького острова Евбея виступають проти гігантських вітряних турбін

Жителі грецького острова Евбея виступають проти гігантських вітряних турбін

Альпініст Тассос Балтас гуляє ялиновим лісом гірського хребта Дірфіс на острові Евбея, що в Егейському морі...

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Альпініст Тассос Балтас гуляє ялиновим лісом гірського хребта Дірфіс на острові Евбея, що в Егейському морі. Це місце приваблює інвесторів у галузі вітроенергетики.

Альпіністський клуб Евбеї долучився до природозахисників і місцевих жителів, які виступають проти планів побудувати в горах Дірфіс вітряні парки. Вони кажуть, що заради гігантських турбін знищать гектари лісів, що позбавить людей засобів до існування.

[Тассос Балтас, голова альпіністського клубу Евбеї]:
«Цей регіон і ліс грецьких ялин, єдиний грецький ялиновий ліс в Егейському морі, наразі в небезпеці. Сотні дерев ростуть на кілометрах землі. І їх знищать, щоби збудувати підстави вітряних турбін».

Вітропарки планують створювати в межах екологічної програми влади. Її мета — додаткові 470 мегаватів енергії.

[Александра Сдуку, голова Управління енергетичних ресурсів Греції]:
«Є дуже велика зацікавленість поновлюваними джерелами енергії, і насправді торік, попри пандемію, вона незмінно проявлялася».

Однак здійснити ці плани буде непросто через невдоволення місцевих жителів і влади. Вони обіцяють за потреби звернутися до суду.

[Вассо Мела, місцева жителька]:
«Вони не дають ні робочих місць, ні переваг для регіону. Насправді навпаки. Вони створять проблеми для економічної діяльності місцевих сіл, які ведуть сільське господарство».

Греція планує за період до 2025 року закрити всі вугільні електростанції, а ще збільшити частку поновлюваних джерел енергії до 35 % із 2030 року.

Водночас за останні десять років обсяги виробництва електроенергії вітряними турбінами в Греції потроїлися. Допомогло зниження витрат на технології та субсидії для операторів.

Завдяки сильним вітрам і близькості материка на Евбеї з’явилися сотні турбін. Однак місцева влада каже, що уряд поквапився й побудував їх, не заручившись підтримкою громади.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: